Njuškanje jela nije dozvoljeno: Maniri za stolom koje svako treba da zna

Kako da razlikujete vinsku čašu od čaše za vodu? Gde da odložite viljušku i nož posle jela? To je nešto što se uči jer niko nije rođen s manirima.

Nije sve u hrani: vaši maniri za stolom moraju da odgovaraju "profilu" večere - što znači da ne smeju da ostanu na školskom nivou.

Dakle, vreme je da savladate osnove posluživanja večere, pogotovo što su današnji gosti zahtevniji nego ikada. I nisu samo maniri važni: treba znati kreirati opuštenu atmosferu u kojoj će se gosti dobro zabaviti, a vi nećete morati da brinete o opštem utisku. Da biste se uvežbali najbolje je da u početku večerate s ljudima koje dobro poznajete, na primer sa prijateljicom, momkom ili kolegama s posla.

Treba znati sa salvetom

Čim sednete za sto, stavite salvetu u krilo. Bez obzira na to da li je papirna ili platnena, pomoći će vam da izađete na kraj sa sitnim nezgodama, koje mogu da vam se dogode tokom večere - na primer, kada vam boranija upadne u krilo. U salvetu će upadati mrvice hleba, a poslužiće i da obrišete usne i prste pre nego što otpijete iz čaše.

Da li upotrebljenu salvetu treba vraćati na sto? Kada ste završili s večerom, odložite je s leve strane tanjira. Ukoliko tokom večere ustajete od stola, ostavite je na stolici da gosti ne bi bili primorani da gledaju salvetu umrljanu ružem za usne ili nekim prelivom.

Dodavanje za stolom

Nikada nećete posegnuti za tuđom vodom ili hlebom, ako zapamtite sledeće pravilo: čvrste namirnice stavljaju se na levu stranu, tečne na desnu. Vaša šoljica za kafu, bokal zavodu ili čaša za vino nalaze se s desne strane tanjira, dok je hleb na levoj strani.

Kako se pije vino

Da li ste primetili kako vrsni degustatori vina drže svoje čaše? Nije u pitanju poza - na taj način se održavaju ukus i temperatura pića. Čašu držite za nožicu da se vino ne bi ugrejalo i sipajte ga tek malo više od polovine čaše.

 

Osnovno o hlebu i puteru

Hleb ili kiflu ne smete da grizete zubima, baš kao što ne smete da vršljate nožem po zajedničkoj posudi za puter. Umesto toga, stavite parče putera na tanjir, zatim otkinite parče hleba veličine zalogaja. Hleb držite nad tanjirom i mažite ga puterom, nožem za puter ili običnim čistim nožem.

Kako koristiti pribor za jelo

Držanje noža i viljuške čitavom šakom, pogrešno je koliko i brisanje usta stolnjakom. Oštricu noža okrenite prema dole, nož držite "dominantnom" rukom (ukoliko ste dešnjak - desnom), a hranu koju sečete pridržavajte viljuškom. Ručni zglobovi moraju da budu izdignuti, a oba kažiprsta položena duž escajga. Jedino ovako nećete izgledati kao da držite lopatu.

Svaki put isecite parče veličine jednog zalogaja. Ukoliko jedete jelo koje je teško za sečenje, možete zameniti ruke: viljušku možete prebaciti u "dominntnu" ruku, a nož u onu drugu. Ispomaganje prstima ni u kom slučaju nije dozvoljeno. Kada ste premestili pribor, lakše ćete nabadati hranu na viljušku, a i nećete morati da je vijate po tanjiru.

"Savladajte" supu

Za početak, sve čaše odmaknite od sebe, da ne bi bilo prosipanja po stolnjaku ili, još gore, po suknji. Nikada nemojte stavljati celu kašiku u usta - vrh prislonite na usne, a zatim uvucite sadržinu kašike i to tiho! Kašiku prinosite ustima sa strane. Kada ste završili, kašiku stavite na tanjir za serviranje, koji se nalazi ispod posude iz koje ste jeli supu, a ukoliko nije postavljen - kašiku ostavite u tanjiru iz koga ste jeli.

Jela koja se mogu jesti rukama

Postoji hrana koja nije zgodna za sečenje nožem ili pridržavanje viljuškom. Pečenu piletinu, rebra, listiće artičoke, štapiće od asparagusa (ukoliko nisu preliveni sosom), prženu slaninu i čitav kukuruz možete jesti prstima.

Dodavanje tanjira

Želite još salate? Možda sosa? Ukoliko željeno jelo nije ispred vas, zamolite osobe pored vas da vam ga dodaju. Ne samo da je nepristojno gurati ruku nekom ispred lica, nego je i veći rizik da ćete srušiti čašu ili umočiti rukav u tuđu večeru. Kada vam dodaju jelo, spustite ga na sto - nemojte ga dodavati dalje. Isto važi za so i biber, koji se uvek dodaju u paru, čak i kada vam traže samo jedno.

 

Šta sa "elementima" koji se ne mogu sažvakati?

Delovi hrane koji se ne mogu pojesti, izbacite iz usta na isti način na koji su i dospeli tamo: ukoliko ste maslinu jeli prstima, košticu izvadite prstima. A ako ste maslinu jeli kašikom (kao deo salate), košticu diskretno ispljunite u kašiku. Riba je jedini izuzetak: koščice iz usta vadite prstima, nemojte ih ispljunuti u kašiku. Ako ste u usta stavili jelo koje ne volite ili na koje ste alergični - zalogaj diskretno ispljunite u salvetu i brzo je zamotajte.

Hrana koju ne možete da svarite

Ako ste vegetarijanac, nijedna domaćica od vas neće očekivati da jedete meso - isto važi i za hranu koju ne volite. Ipak, dobri maniri podrazumevaju da probate zalogaj ili dva pre nego što definitivno odbijete jelo. Ukoliko neko glasno primeti da ne jedete određeno jelo, jednostavno recite: "(IME DOMAĆICE) je priredila divan dezert, pa želim da sačuvam mesto za njega." Možete pokušati i sa: "Imam loše iskustvo sa tim jelom i zato ga izbegavam - detalja ću vas poštedeti."

Kada je večera završena

Kada ste završili s večerom, kašiku, viljušku i nož ostavite dijagonalno na tanjiru. Ovo je tajni signal na osnovu kojeg će domaćica ili konobar znati da mogu da ga odnesu. Ukoliko u toku obroka napuštate sto, viljušku i nož ostavite ukrštene na sredini tanjira. Ni u jednom trenutku, pribor ne sme da se nađe na stolu.

KAKO POSTAVITI STO

- Salvetu ne smete stavljati u čašu ili na tanjir: njeno mesto je s leve strane tanjira

- Viljuška za salatu je uvek najudaljenija od tanjira, postavljena s leve strane. Iako ima najširu dršku, manja je od viljuške za glavno jelo.

- Viljuška za večeru je najveća i najbliža tanjiru s leve strane.

- Kašika za supu je najudaljenija od tanjira, s desne strane.

- Nož za glavni obrok, koji se može koristiti i za salatu i za ribu, najbliži je tanjiru, s desne strane.

- Opšte pravilo je da se za prvo servirano jelo koristi pribor koji je prvi sa spoljne strane. Za svako naredno jelo uzimajte pribor koji je na redu.

- Tanjir za hleb i puter je mali i uz njega se servira nož za puter, koji je postavljen iznad tanjira.

- Pribor za dezert se postavlja kada se dezert služi ili je postavljen iznad tanjira za glavno jelo. Ako su vam postavljeni kašičica i viljuščica, možete koristiti jednu ili obe.

- Ukoliko vam je postavljeno više tanjira, naslaganih jedan na drugi, morate znati da je gornji, manji za salatu, a veći za glavno jelo.

- Ukoliko je na meniju jelo od sira, dobićete i poseban tanjir. Pribor takođe.

- Bokal za vodu je najbliži tanjiru, a nalazi se na levoj strani.

- Čaša za crno vino je u sredini.

- Čaša za belo vino je najudaljenija od tanjira, nalazi se na samom desnom kraju seta čaša.

 

Share this article