OTKRIVENA RETKA VRSTA CVETA: Na Suvoj planini raste gospina papučica, najlepša orhideja u Evropi

Ime je dobila zbog prepoznatljivog oblika cveta koji podseća na papučicu

Srbija ima 31 specijalni rezervat prirode u kojima su pod zaštitom države brojne ugrožene biljne i životinjske vrste.

PROČITAJTE JOŠ: Vatrogasci TRI I PO sata gasili plamen: ROŠTILJALI na Fruškoj gori pa izazvali požar (FOTO)

U jednom od tih rezervata, na nepristupačnim liticama Suve planine, otkrivena je retka vrsta orhideje, najlepša u Evropi, boginja lepote – gospina papučica, što su potvrdili u Zavodu za zaštitu prirode Srbije.

“Reč je o gospinoj papučici (Cypripedium calceolus L.) od izuzetnog nacionalnog i međunarodnog značaja, koja i predstavlja jednu od temeljnih vrednosti ovog zaštićenog područja“, ističu u Zavodu za zaštitu prirode.

 

U Srbiji je ta orhideja jedino zabeležena na teško pristupačnim liticama Suve planine u okviru jedne populacije koju čini svega pedesetak jedinki. Primetna je samo u vreme cvetanja od maja do jula.

Gospina papučica je jedna od najređih orhideja u Evropi, a mnogi je smatraju i najlepšom, ističu iz Zavoda.

PROČITAJTE JOŠ: NESTVARNA SLIKA IZ NOVOG SADA: Labud u jutarnjoj šetnji, niko ne može da veruje! (VIDEO)

"Zbog svog egzotičnog izgleda, širom Evrope vrsta je sakupljana za potrebe hortikulture jer daje kvalitetne i lepe hibride sa drugim vrstama iz istog roda, kao i za privatne zbirke, što je drastično smanjilo brojnost populacije i dovelo vrstu do izumiranja. Upravo zbog toga je vrsta u svim zemljama svog areala zaštićena i preduzimaju se različite mere i cilju obnavljanja njenih populacija“, rekli su u Zavodu.

gospina-papucica-orhideja-pixabay 770

Specijalni rezervati prirode samo su jedna od šest kategorija zaštićenih područja kojih trenutno ima 470 u Srbiji.

U okviru 470 zaštićenih područja nalazi se: pet nacionalnih parkova, 18 parkova prirode, 21 predeo izuzetnih odlika, 70 rezervata prirode od kojih je u statusu specijalnog rezervata prirode 31 područje, šest zaštićenih staništa, 314 spomenika prirode, 36 područja od kulturnog i istorijskog značaja, a status zaštićenog prirodnog dobra ima i 1.783 strogo zaštićenih divljih vrsta i 860 zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

Share this article