RUSKI NAUČNIK ZAPANJIO SVET: "Nismo sami u kosmosu. Vanzemaljci postoje, ali ih tražimo na pogrešan način"

Ruski naučnik Panov izneo je tvrdnje da život van Zemlje postoji, ali da je dosadašnja potraga za vanzemaljcima nije bila uspešna zbog pogrešnih metoda traganja prouzrokovanih neslogom među istraživačima iz različitih sfera.

Aleksandar Panov, glavni istraživač Istraživačkog instituta nuklearne fizike na Državnom univerzitetu u Moskvi, proveo je godine i godine tragajući za vanzemaljskim oblicima života.

 

On veruje da je jedini način za uspostavljanje kontakta sa vanzemaljskim oblicima života da se stručnjaci i istraživači iz različitih sfera konačno ujedine i rade na tome zajednički.

Panov se u skorašnjem intervjuu požalio na nedostatak saradnje između istraživača uključenih u potragu za biološkim životom i onih koji tragaju za inteligentnim životom u kosmosu, i pozvao ih je na veću saradnju i udruživanje resursa ta dva sektora, koja u suštini imaju isti cilj, pronalaženje vanzemaljaca, prenosi Sputnjik.

PROČITAJTE JOŠ SAD dobijaju novu saveznu državu

"Naravno da nismo sami. Nije pitanje da li postoje, već gde", istakao je Aleksandar Panov.

Dok neki naučnici i astronomi tragaju za planetama van Sunčevog sistema, ima i onih koji ispituju atmosfere planeta u potrazi za biološkim signalima, a postoje i oni koji traže signale vanzemaljskog porekla. Međutim, Panov kaže da je interakcija između tih grupa istraživača skoro nikakva.

On smatra da su metode detekcije velikih zvezda i posmatranja njihovih planeta u osnovi pogrešne, jer nisu dovoljno temeljne.

 

Umesto emitovanja signala u jednom smeru u kratkim intervalima, on predlaže neprekidno skeniranje celog neba, koristeći mrežu prijemnika širom planete Zemlje, ali je svestan da i to ima svojih nedostataka.

On dodaje da postoji mogućnost da su druge napredne civilizacije od našeg područja napravile karantin, koji blokira radio-signale, kako se ne bi mešali u naš razvoj.

PROČITAJTE JOŠ Odmah bacite u smeće plastične kutije od sladoleda, opasno ih je ponovo upotrebiti!

Panov kaže i da je astroarheologija veoma bitna, jer bi mogla da ustanovi da su nas vanzemaljci posećivali proteklih miliona godina. On napominje da su fotografije meseca visokog kvaliteta od nemerljive važnosti za istragu o našoj potencijalnoj vanzemaljskoj prošlosti.

Kako je rekao, dosadašnja uočavanja NLO-a nisu mu bila ubedljiva i veruje da ti događaji mogu da se objasne drugačije.

Panov takođe veruje da je komunikacija među civilizacijama moguća, ali i da nije uvek dvosmerna, jer postoji šansa da su neke drevne civilizacije svoje znanje skladištile u jednoj vrsti kosmičkog virtuelnog prostora, koji je mogao da opstane, iako su one izumrle.

Share this article