Stanovništvo skoro potpuno vakcinisano a ponovo uvode ograničenja koja bi mogla da traju čak 15 godina?

Glavni epidemiolog Islanda Torolfur Gudnason izjavio je da ne može isključiti da bi nedavno ponovo uvedena ograničenja zbog kovida mogla trajati i do 15 godina.

I to uprkos tome što je ogromna većina odrasle populacije Islanda vakcinisana.

"To se može dogoditi, niko ne zna šta budućnost nosi. To smo sve vreme govorili, da u ovome nema predvidljivosti", rekao je on za list "Morgunbladid", a preneo je "Sputnjik".

Torolfur Gudnason je naglasio da epidemija kovida 19 neće prestati u ovoj zemlji sve dok ne prestane u celom svetu. On je takođe priznao da je zaštita vakcine protiv infekcije niža, tvrdeći da je odbrana od teških bolesti i dalje procenjena na 90 odsto.

PROČITAJTE JOŠ "Pre je OVO BILO NORMALNO, a danas nije" Slika sa Jadranskog mora koja je skupila 600 komentara!

 

Islandske vlasti su 26. juna odlučile da uklone sva ograničenja što je navelo medije širom sveta da ga proglase zemljom koja je pobedila korona virus.

U to vreme nijedan slučaj kovida 19 nije registrovan nekoliko nedelja, a od decembra prošle godine nije bilo smrtnih slučajeva. U isto vreme, velika većina odrasle populacije Islanda je vakcinisana, a udeo vakcinisanih starijih od 50 godina bio je blizu sto odsto.

Međutim, Island je od tada zadesio brzi porast obolelih od delta soja, sa velikim procentom novih infekcija među potpuno vakcinisanim. Ove nedelje je širenje zaraze dostiglo najviši nivo do sada, sa 131 slučajem dnevno.

Novi talas infekcija primorao je islandske vlasti da ponovo uvedu ograničenja, poput upotrebe maski u zatvorenom prostoru.

1-vakcina-foto-unicef.org 770

 *Foto: unicef.org

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) označio je Island kao "narandžast" u svom najnovijem izveštaju o globalnoj epidemiološkoj situaciji.

"Morgunbladid" je ranije ove nedelje izvestio da bi Island mogao da se klasifikuje kao "crveni" u svetlu nedavnog povećanja stope obolevanja od kovida 19, koja je ove nedelje prešla 200 obolelih na 100.000 ljudi.

Do sada je na Islandu, zemlji od oko 330.000 stanovnika, zabeleženo 7.676 slučajeva zaraze i 30 preminulih.

Share this article