Sulejman Veličanstveni je u svom prvom pohodu osvojio Beograd: Čim je grad pao, crkvu je pretvorio u džamiju

Sulejman Veličanstveni, poznat i kao Kanuni (Zakonodavac), bio je obrazovan vladar, 10. sultan Osmanskog carstva, koji je vladao između 1520. i 1566. godine.

Bio je čovek višestrukih talenata: vešt vojni strateg, veliki zakonodavac, prefinjeni pesnik i strastveni obožavalac svoje jedine zakonite supruge Ukrajinke Rokselane, poznatije u narodu kao Hurem.

Na vlast je došao 30. septembra 1520. godine kada mu je bilo 26 godina, a njegova vladavina je trajala narednih 46 godina.

PROČITAJTE JOŠ Poslednja želja sultanije Hurem: Od njenih reči steglo se srce Sulejmana Veličanstvenog!

Sudbina Sulejmana Zakonodavca, poznatijeg kod nas pod nadimkom Veličanstveni, u velikoj meri vezana je za Beograd. Pohod na današnji srpski glavni grad bio je prvi koji je Sulejman započeo, a otomanska vojska je za njegovu smrt takođe saznala u Beogradu, gde je izvršena primopredaja vlasti posle upokojenja sultana.

 

Opsada Beograda trajala je celog jula 1521. godine. Ofanziva počinje u avgustu, tako što je 8. avgusta pao Donji grad, a 29. i Gornji. Sulejman je naredio da odmah otpočnu popravke tvrđave, jer je očekivao novi sukob sa Ugarima i Austrijom. Čim je osvojio grad, skinuo je krst sa Hrama Uspenija Presvete Bogorodice, crkva je pretvorena u džamiju i tu su Turci klanjali prve molitve po osvajanju grada.

Turski vojskovođa umro je u ratnom pohodu na Siget, 5. avgusta 1566. godine.

"Smrt su skrivali od vojske tokom tri nedelje, sve dok nije stigao njegov sin i naslednik Selim Drugi", rekla je svojevremeno za domaće medije istoričarka Marina Andrić, te dodala:

PROČITAJTE JOŠ Moć časnog krsta: Evo šta se dešava sa našim telom kada se prekrstimo! Gledajte pažljivo, čuda se dešavaju!

"Plašeći se vojne pobune, ukoliko vojnici saznaju za smrt sultana, Mehmed Paša je vešto iz Sigeta mrtvog Sulejmana doveo u Beograd, gde je izvršena primopredaja vlasti".

Tako je Sulejman i simbolično počeo i završio svoju životnu priču u Beogradu.

Pre smrti Sulejman je pozvao poverenike i izdiktirao im svoje tri poslednje želje: da njegovi iscelitelji nose sanduk sa njegovim posmrtnim ostacima tokom sahrane, da zlatnici i drago kamenje ostaje iza povorke po stazi kojom su prošli njegovi posmrtni ostaci kao i da mu iz sanduka vire ruke to tako da ih svi vide.

Share this article