U blizini Vršca snimljeni misteriozni koncentrični krugovi! 1.500 godina stariji od Stounhendža (VIDEO)

Prizor ogromne strukture u obliku koncentričnih krugova nasred njive teško da bilo koga može da ostavi ravnodušnim.

Ipak, nije reč ni o setu za holivudski SF film, ni o nameštaljki nekog zaljubljenika u NLO koji pokušava da dokaže da su vanzemaljci ipak posetili Zemlju. Ovaj prizor zabeležen je dronom na jednoj livadi nedaleko od Vatina u opštini Vršac, a krugovi su tu već milenijumima!

 

I pored toga, ovo mesto je nepoznato najvećem broju Srba, pa čak i samih Vrščana. Zato su nedavno objavljeni snimci krugova, a koje su na svom Fejsbuku i Jutjubu objavili članovi udruženja ljubitelja Vršca i njegovih starina "Feliks Mileker“ izazvali pravu malu senzaciju!

Za sada se sa sigurnošću zna samo to da je reč o bogatom arheološkom nalazištu. U bilzini je jedan od krakova nekadašnjeg puta koji je još od praistorije, pa sve do nedavno prolazio tuda obilazeći veliku - Alibunarsku močvaru, pronađeni su ostaci kastruma - utvrđenja karakterističnog za Rimsko carstvo, a ima indicija i da se ovde nekada nalazilo veoma razvijeno i bogato naselje.

PROČITAJTE JOŠ  OBOJE SU OSTAVLJENI U TORBAMA KAO BEBE: Nakon 50 GODINA našli se brat i sestra, i velika PORODIČNA TAJNA je otkrivena

Ipak, već kod toga kad je to "nekad" tačno bilo, stručnjaci ne mogu da se slože. Neki nastanak mističnih krugova vezuju za Bronzano doba (2200–750/700. pre nove ere) ali ima i onih koji ovu strukturu datuju u period neolita (na prostoru Balkana od 5500. pre nove ere).

Ni namena krugova nije baš najjasnija. Slične građevine služile su u Bronzanom dobu kao svetilišta posvećena Suncu, ali i groblja, utvrđenja, domovi starešina... Bila su to i mesta na kojima su malobrojni upućeni u tajnu bronze topili ovu leguru ili jednostavno mesta okupljanja i trgovine.

 

Neobična vršačka struktura vidljiva je i iz satelita, a gradski muzej je do sada vršio manja sondažna iskopavanja, ali pravi posao arheologe zapravo tek čeka.

Share this article