ZABORAVITE TELEFONE Nova metoda tajnih službi: Prisluškuju nas preko SIJALICA, evo i kako

Nova metoda tajnih službi uveliko se koristi

Tajne službe pored već gomile načina za prisluškivanje imaju još jednu metodu - snimanje razgovora uz pomoć obične sijalice - bez mikrofona, mobilnih telefona ili drugih uređaja koji obaveštajcima inače olakšavaju posao.

 

Na izraelskom univerzitetu Ben Gurion iz Negeva razvijena je tehnika koja se zasniva na tome da se posebnim uređajem, koji su nazvali lampfon, snima svetlost u neposrednoj blizni zvučnog izvora (mesta gde se razgovara) koja u sebi sadrže fine vibracije i pretvara ih ponovo u zvuk koji se može snimiti i preslušati.

Dok pričamo, zvučni talasi koje proizvodimo, utiču na sijalicu (uslov je da bude od onih starih sa topljivim vlaknom), i to onda za posledicu ima da svetlost koju ona emituje nije konstantna već u sebi, u nekim delovima spektra, ima zabeleženu vibraciju koja zavisi od zvuka. Lampfon je dovoljno osetljiv, naravno uz posebno razvijen softver, da sve to zabeleži i onome ko ga ima omogući da sluša razgovor bez mikrofona.

PROČITAJTE JOŠ KAŽNJEN SA 500 EVRA JER JE "PUSTIO VETAR" NA JAVNOM MESTU! Policija odgovorila: To je bila namerna provokacija! (FOTO)

Ova tehnika je posebno pogodna kada posao prisluškivanja treba odraditi "na brzinu". Trenutno je, kako tvrde istraživači koji su razvili ovaj sistem, da lampfon od sijalice bude udaljen do 25 metara jer je preko ove udaljenosti potreban znatno osetljiviji uređaj i dobra optička vidljivost.

- Lampfon optički vraća zvuk putem elektro-optičkog senzora koji je usmeren na sijalicu - objašnjava se u studiji naučnika koja je za potrebe izraelske obaveštajne službe razvijala ovu metodu.

Share this article