Zašto se kaže: Otvorila se Pandorina kutija

Kad neko kaže da se otvorila Pandorina kutija, misli da će se saznati ili desiti mnogo loših stvari koje su bile skrivene ili zaboravljene...

Ko je bila Pandora koja je u kutiji čuvala sva zla ovog sveta?

Priču moramo da započnemo malo pre Pandore i da zađemo u grčku mitologiju među bogove i među ljude.

Prema grčkoj mitologiji, Titan Epimetej, dao je svim životinjama dobre osobine. Ali, kada je na red došao čovek, više nije bilo nio jedne osobine.. Bog Prometej je osećao da je čovek superiorniji nad životinjama da treba da ima neki dar koji nije imaa nijuedna životinja. Tako je od Zevsa ukrao vatru i dao je ljudima.

 

Zevs je bio besan i odlučio je da kazni i Prometeja i njegovu kreaciju - čovečavstvo. Zevs ga je okovao u neprobojne okove i poslao orla na njega da mu svaki dan kljuca jetru (orao je bio Zevsova sveta životinja). Prometej je bio besmrtan pa je jetra svakoga dana iznova bila obnovljena, ali je i dalje patio, sve dok ga nije oslobodio Heraklo dok je izvršavao svoje zadatke. Prometej je takođe znao koja će Zevsova žena nositi dete koje će ga svrgnuti sa trona. Moguće je da je Zevs hteo da ga natera da kaže, a Prometej je odbio pa ga je zbog toga bog nad bogovima Zevs okovao.

Da bi kaznio ljude, Zevs je naredio ostalim bogovima da naprave ženu kao dar ljudima. Svaki bog je morao da daruje to žensko biće - tako je i dobila ime Pandora - svime obdarena. Hefest, bog kovač, napravio je ženu od gline i dao joj je oblik, a Atina, boginja mudrosti, obukla, Apolon joj je dao muzički talenat. Harite boginje ljupkosti i plodnosti su je okitile ogrlicama. Afrodita, boginja ljubavi i lepote, joj je podarila lepotu.

Demetra, boginja zemlje, naučila je da obrađuje povrće.

Posejdon, bog mora, dao joj je bisernu ogrlicu i mogućnost da se nikda ne utopi.

Hermes, glasnik bogova i zaštitnik putnika i lopova, dao joj je lukavstvo, šarm i hrabrost.

Zevs joj je podario lenjost i nemir.

 

Hera, Zevsova žena i boginja nad boginjama, učinila je da Pandora postane znatiželjna.

Ko joj je dao najvažniji od svih darova ćup - još nije poznato. Neki tvrde da je to bio Hermes, a neki da je to učinio Zevs.

Dok su bogovi radili na svom daru, Prometej je pokušao da zaštiti svoju porodicu id besa bogova. Zamolio je svog brata Epimeteja da od bogova ne prima nikakve poklone. Bogovi su prelepu Pandoru poslali na Zemlju, a Epimetej se u nju zaljubio čim ju je ugledao.Nije ga sprečila ni molba brata ni upozorenje Hermesa da je reč o devojci koja je dar od Zevsa i čiji miraz, kutiju ne sme da otvori... Epimetej je oženio Pandoru i naložio joj da poklopacod posude nikada ne dira. Ali žena koju je Hera obdarila znatiželjim nije mogla da izdrži. Otvorila je posudu i u tom momentu su iz nje izašli tuga, kuga, siromaštvo, zločin, očaj, pohlepa, starost, ludost, prkos, glad, prevara...

Pandora je brzo zatvorila posudu u kojoj je ostala samo nada. Nastupila su mračna i teška vremena za čovečanstvo koje je do tada živelo bezbrižno.

Da bi bar malo pomogla ljudima, Pandora je ponovo otvorila posudu i iz nje je izletela i nada. Tako je čovečanstvo i u zlim vremenima dobilo i malo nade.

 

Share this article