Ambasador SAD: Ako mislite da će Rusija pomoći oko Kosova - RAZMISLITE PONOVO

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, koji je na novoj dužnosti u Beogradu proveo svojih prvih mesec dana, ocenio je da SAD i EU očekuju da se Srbija priključi sankcijama Rusiji, ali da Beograd sam odlučuje o tome i da nema pritisaka.

Ipak, nije jasno rekao da li će biti posledica po srpsko-američke odnose ako Beograd ostane pri svojoj trenutnoj poziciji.

Hil u intervjuu za Glas Amerike kaže i da Srbija treba "ponovo da razmisli" ako smatra da će joj Rusija pomoći u rešavanju pitanja Kosova. Američki ambasador govorio je i o tome da li ima neka očekivanja od nove Vlade Srbije, a u razgovoru je otkrio i o čemu su pričali senator Kris Marfi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

- Moram da kažem da je bio nesporazum u vezi sa izveštajem sa puta koji je napisao senator Marfi, gde su ljudi nekako shvatili da su se tih 60 dana, koji su se ticali jednog ekonomskog pitanja, u stvari ticali sankcija - što nije tačno - naveo je ambasador Hil.

Kristofer Hil i Ana Brnabić

Kristofer Hil i Ana Brnabić, FOTO: SLOBODAN MILJEVIĆ / VLADA SRBIJE

Hil dodaje da SAD poručuju Srbiji da nije pitanje da li, kako je rekao, "idete na Istok ili Zapad, već postoji samo jedan pravac i na Srbiji je da odluči koliko brzo želi da stigne tamo.

UNIŠTIO JE OVK BAZU I ONDA JE OBOREN: Pukovnik Đurić živ nije hteo neprijateljima u ruke, već se avionom… (VIDEO)

Na pitanje koja je glavna poruka Srbiji nakon poseta visokih zvaničnika SAD, on odgovara da se tokom ovih poseta govorilo o brojnim temama.

 

- Prva tema bili su odnosi Srbije i SAD i rekao bih da su odnosi dobri, ali očekujemo da možemo da uradimo i više. Svakako, jedna od tema bila je i situacija u Ukrajini, jedna od najvećih tragedija u ovom veku. Zato nije iznenađujuće što su američki predstavnici izneli različite aspekte te situacije u kombinaciji sa odnosom Srbije i EU, i činjenicom da iz perspektive EU i SAD, Srbija treba da se ponaša kao članica EU i pridruži se sankcijama. Jasno je da je to naša politika, a sa druge strane, Srbija treba da razmisli o tome - rekao je Hil.

Ocenjuje da će o nastavku dijaloga odlučiti Beograd i Priština.

- Znam da se EU jako trudi da stavi različite ideje na sto, teme o kojima se razgovara, da održi momentum. Nije baš zabavno biti posrednik, ja sam to radio u prošlosti. Pregovori su jako teški i znam da EU radi najbolje što može i Srbija i Kosovo treba to da uvaže. Ova pitanja nisu laka, da jesu odavno bi bila rešena. Treba da razumemo poteškoće, ali ne da budemo taoci toga, već da gledamo gde bismo voleli da stignemo. Da li želimo da ostanemo zaglavljeni u ovom vremenu ili želimo bolji život za ljude u Srbiji. Ali, ne treba američke diplomate da govore Srbima šta da rade - naveo je Hil.

POKRENUO PRVI SVETSKI RAT, A OD RODITELJA SAMO JEDNO: Molim vas da mi oprostite!

Govoreći o uticaju Rusije na budućnost Kosova, on ističe da bi "bio veoma oprezan sa argumentima da Srbija ima koristi od poteza Rusije".

- Razumem dinamiku u Savetu bezbednosti UN, razumem suštinu. Ali, Srbija treba da odluči kakve će odnose imati sa svojim susedima i kako će tome pristupiti. Naše je stanovište da Srbija treba da podrži dijalog kojim posreduje EU. Ne mislim da Srbija treba da gleda u Rusiju u korelaciji sa Kosovom, ili obrnuto, već svaku situaciju da sagleda posebno. Rusija se toliko udaljila od onoga što zovemo međunarodnim dostojanstvom, toliko se udaljila od zapadnih vrednosti, pa ako mislite da će Rusija nekako pomoći oko Kosova – treba opet da razmislite o tome - poručio je američki ambasador Kristofer Hil.

Share this article