EMIR KUSTURICA NA DODELI ORDENjA: Srbi su jedan od retkih naroda koji nikada nije pokoren

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Sretenjskim ordenom I stepena reditelja Emira Kusturicu, na svečanosti održanoj povodom Dana državnosti u Palati Srbija.

- Srbi su jedan od retkih naroda u svetu koji nikada nije pokoren, i to je jedna od najvećih trezorskih vrednosti koje imamo - poručio je na Dan državnosti Srbije reditelj Emir Kusturica, zahvaljujući se u ime svih odlikovanih.

PROČITAJTE JOŠ ĐOKOVIĆ: Samo želim da kažem da me nećete slomiti, neću vam to dozvoliti

Kusturica je istakao da se s njim oko ordena nikada nije pregovaralo.

 

- To je orden stvaranja srpske države, nastale ustankom, ili kako je nazvao Milorad Ekmečić - revolucijom, koja je od tada u formi kneževine, monarhije ili republike opstala i što je najvažnije nikada do kraja pokorena. To je jedan od retkih narod u svetu koji nikada nije pokoren i to je jedna od najvećih trezorskih vrednosti koje imamo - poručio je Kusturica.

Izrazio je nadu da će, ako održimo KiM i Republiku Srpsku, srpski narod nastaviti da živi i da će ovo što sada živimo postati jedna duga i teška epizoda u budućoj televizijskoj seriji koja će biti snimljena "na teritoriji celovite Srbije".

Šaljivo je prokometarisao kako nikada lakše nije došao do odličja i da je uvek ordenje zamišljao na reveru uniforme ratnika, a da je on orden dobio dok je sedeo zatvoren u planini sa medvedima, vukovima i po nekim turistom.

- Kad, evo ti orden, i to državni, i uz to onaj najvažniji - kaže Kusturica.

 

Proslavljeni reditelj govorio je i o značaju moralnog kapitala srpskog naroda koji smo nasledili od predaka, a to se, ističe on, može najbolje prepoznati u članu 118 Sretenjskog ustava iz 1835. godine kojim "svaki rob koji stupi na srpsku zemlju slobodan".

Govorio je i o novim pravilima koje nameće neokapitalizam ili neokomunizam i parolama, kako kaže, 10 multimilijardera da se ukinu porodice i "da ne budemo očevi i majke, muškarci i žene, braća i unuci".

Ističe da na planetarnom nivou postoji ideja da se porodica i patrijahalne vrednosti ukinu, kao i da je jedan engleski profesor dobio otkaz jer je na svom jutjub kanalu promovisao te vrednosti.

PROČITAJTE JOŠ Ministar Lončar besan: Vi sedite na Kopaoniku, a mi da razmišljamo kako da ostanete živi!

Kustirica naglašava da kod nas duh vere i porodice još uvek postoji i dodaje da, dok u ovom kovid stanju kod nas preovlađuje tema ko će biti novi patrijarh, u Holandiji kupuju crkve i pretvaraju ih u kafiće i vikendice.

Primetio je reditelj i da su tokom raznih protesta u svetu rušeni mnogi spomenici, da su se mnogi spomenici strogo čuvali od demostranata, dok je u Srbiji nedavno otkriven novi spomenik visok 20 metara. Kusturica ističe da smo tim spomenikom pokazali da i dalje posedujemo moralni kapital i da naša istorija vredi.

Share this article