I OVO SE DEŠAVA: Zoran iz Požege primio vakcinu, a zatim otkrio da ima koronu

Zoran Bogićević (53) iz Požege primio je cepivo, a zatim je otkrio da ima koronu. Lekari kažu da će i on moći da primi drugu dozu vakcine, ali i da, iako se vakcinišete, dok organizam ne stvori antitela, možete da se zarazite

Zoran Bogićević (53) iz Požege primio je vakcinu protiv korone, a odmah potom ispostavilo se da je zaražen. Iako su lokalni lekari u rebusu da li da mu daju i drugu dozu, prof. dr Tanja Jovanović s Medicinskog fakulteta u Beogradu ističe da ovo nije neuobičajen slučaj, da se po protokolu druga doza daje najranije mesec dana posle ozdravljenja.

PROČITAJTE JOŠ DR NESTOROVIĆ: Ja sam obećao da neću da se vakcinišem...

Bogićević kaže da je 21. januara primio kinesku „Sinofarmovu“ vakcinu, pošto je prošao lekarski pregled, jer se sasvim dobro osećao, piše Kurir.

- Tri sata posle vakcinacije kreće bol u mišićima, malaksalost i temperatura 38 stepeni Celzijusa. Pijem paracetamol na šest sati, ali u toku noći temperatura ide na 39. Zato sutradan odlazim do gradske galerije, gde sam vakcinisan. Doktorka mi duplira dozu paracetamola i kaže da je to verovatno reakcija na vakcinu - priča Bogićević.

 

Revakcinacija

Ali, nastavlja, temperatura mu ne spada, pa i trećeg dana ide u galeriju, odakle ga šalju u kovid ambulantu.

- Krvna slika, snimak pluća, EKG - sve u redu. Ali test pozitivan! I pravac kod infektologa u Užice. Tamo već ni temperaturu nisam imao, al’ pošto sam neobičan slučaj, smeštaju me u kovid bolnicu u Požegi. Za pet dana ležanja u bolnici nemam temperaturu, saturacija 93, za mene odlična, jer inače imam anginu pektoris, i puštaju me u kućnu izolaciju. Ali sad je pitanje - revakcinacija da ili ne. Ni oni ne znaju šta da mi rade, pa su mi rekli da sačekamo, videće - veli Bogićević.

PROČITAJTE JOŠ NEMCI U NEVERICI: "Kako Srbija tako uspešno vakciniše?"

Virusolog prof. dr Tanja Jovanović objašnjava za Kurir da ovo nije neuobičajeno i da i ti ljudi, po protokolu, dobijaju drugu dozu vakcine najranije mesec dana posle ozdravljenja.

- Takva osoba nije ugrožena vakcinacijom. Verovatno je da će i prirodnim putem stvoriti antitela. Zasad znamo da nas antitela štite samo nekoliko meseci posle preležane infekcije, posebno ako je klinička slika bila asimptomatska ili blaga. Zbog toga je važna primena i druge doze vakcine koja će samo povećati nivo neutrališućih antitela - ističe prof. Jovanović.

 

Vakcina ne inficira

Ona naglašava da se zaštitni imunitet ne stiče posle prve doze, pa čak ni odmah posle druge doze vakcine i da u tom periodu vakcinisana osoba može da se zarazi, pa i da širi zarazu.

- Vrlo je važno da se zna da posle prve doze nismo zaštićeni od infekcije i da se moramo strogo pridržavati svih epidemioloških mera. Te tri-četiri nedelje posle prve doze vakcine su važne za pokretanje imuniteta. Tek 10-14 dana od druge doze vakcine možemo biti sigurni da smo stekli imunitet. Zaštitni imunitet može da se odredi testovima koji određuju prisustvo antitela u krvi imunizovane osobe - objašnjava prof. Jovanović i napominje da nijedna od vakcina u upotrebi ne sadrži živ virus, te da niko ne može da se inficira preko vakcine, ali može da „pokupi“ virus u periodu dok ne stekne imunitet posle vakcinacije.

1-vakcina-korona-foto-epa-shawn-thew 770

 *Foto: EPA

Nema potpune zaštite: Od 100 osoba bar pet ostane bez imuniteta

Prof. Tanja Jovanović podseća da nijedna vakcina ne pruža 100 odsto zaštite, već između 85 i 95 odsto: -

To znači da od 100 vakcinisanih, 85-95 njih biće zaštićeno, a ostaće pet njih koji, i pored toga što su imunizovani, nisu stekli dovoljan imunitet da ih zaštiti.

(kutaknet.com / kurir.rs / Jelena S. Spasić)

Share this article