KO JE BIO ADVOKAT MIŠA OGNJANOVIĆ: Ubijen pred sinom, klijenti mu bili Sloba i Mira, ženio se misicama

Advokat Dragoslav Miša Ognjanović ubijen je na današnji dan pre četiri godine sa šest hitaca iz vatrenog oružja na Novom Beogradu, ispred zgrade u kojoj je stanovao.

U svojoj karijeri dugoj 30 godina, među njegovim klijentima bili su Slobodan Milošević, Mirjana Marković, bio je angažovan i u slučaju ubistva Brisa Tatona, gde je bio branilac Đorđa Prelića, vođe navijača Partizana, koji je osuđen za taj zločin. Jedan od njegovih klijenata i prijatelj bio je Luka Bojović.

Mesecima se samo spekulisalo i o motivu, a utisak je i da istraga tapka u mestu. Sumnjalo se da iza njegove likvidacije stoji jedna kriminalna organizacija, piše Telegraf. Tokom istrage se utvrdilo da se Ognjanović poverio prijateljima da mu se sprema likvidacija. Zbog tog saznanja on se preselio na drugu lokaciju, ali to nije sprečilo ubicu da ga nađe.

 

Ognjanović se kobnog 28. jula 2018. godine oko 20 sati vraćao sa sinom iz restorana "Madera". Čim su advokat i njegov sin Petar izašli iz automobila i krenuli ka zgradi, prišao im je ubica i pucao u Mišu. Ranjeni advokat je pao, a sin ga je podigao. Ubica je već počeo da se udaljava od njih, ali se okrenuo, pogledao ih i kada je video da je Miša i dalje živ, vratio se i ispalio još pet hitaca u advokata. Kamere baš na tom potezu nisu radile. Policija je te večeri pokrenula akciju "Vihor", ali ubica nije pronađen. Na slobodi je tačno 48 meseci.

Sanja Papić, Dragoslav Miša Ognjanović

Razna su bila nagađanja kada se govorio o motivu- od Mišinih poslovni angažmana do toga da je žrtva dva zaraćena klana iz Crne Gore. Malo je poznato da je Ognjanović bio dugogodišnji inspektor beogradske policije. Napustio je MUP i okrenuo se advokaturi.

Strahinja Stojanović, koji je ubijen pre dve godine u Beogradu bombom postavljenom ispod automobila nalazio se među osumnjičenima za ubistvo poznatog beogradskog advokata. On je nakon likvidacije saslušan i negirao je povezanost sa delom, a onda je ubrzo pobegao iz zemlje i skrivao se van nje gotovo do smrti. Samo 14 dana nakon ubistva na Novom Beogradu, u Zemunu je pod Stojanovićev "audi" postavljena bomba, kada je smrt izbegao pukom srećom.

Dragoslav Miša Ognjanović je desetak dana pre nego što je ubijen rekao najboljim prijateljima da ga danima unazad prate dvojica muškaraca, a da je jedan od njih upravo Stojanović.

 

Miša Ognjanović bio je jedan od najpoznatijih beogradskih i srpskih advokata koji su se bavili krivičnim pravom. Poslednjih godina ponajviše je zastupao Luku Bojovića, ali i njegovu porodicu i saradnike. Zastupao i Lukinu majku Anđelku, koja je u Crnoj Gori uhapšena zajedno sa rođakom zbog navodnog planiranja ubistva Ratka Koljenšića, jednog od pripadnika grupe Slobodana Šaranovića, okrivljenog za učestvovanje u ubistvu Nikole Bojovića. Zastupao je i Filipa Koraća koji se trenutno nalazi u zatvoru u Hrvatskoj.

Dragoslav Miša Ognjanović sahranjen je 2. avgusta 2018. godine u Beogradu. Jedan od govora njegovog kolege Branislava Tapuškovića i dalje se prepričava.

- Ukoliko bude uhapšen ubica našeg Miše, mi ćemo i njega braniti profesionalno. To je apsurd i prokletstvo našeg posla! Poslednji put smo se videli 26. jula i tada se njegov sin Petar požalio kako je umoran od posla. Miša je na to rekao da se advokat nikad ne odmara. Bio je veliki protivnik štrajka jer je smatrao da svi kojima je ograničena sloboda imaju pravo na zastupanje - rekao je advokat Branislav Tapušković, dugogodišnji Ognjanovićev prijatelj i saborac iz sudnice Haškog tribunala.

Dragoslav Miša Ognjanović, Sanja Papić

*FOTO: NIKOLA ANĐIĆ, DRAGAN KADIĆ

Privatni život

Ognjanović je iza sebe ostavio troje dece iz tri braka. U prvom braku sa Ninoslavom dobio je sina Petra. Potom je bio u braku misicom Natalijom Mihić od 2007. do 2014. godine s kojom je dobio sina Mihajla, a 2017. godine oženio je bivšu misicu Sanju Papić, sa kojom je dobio ćerku Laru.

(Kurir.rs/ Telegraf)

Share this article