Orban: Ovim nepromišljenim sankcijama Rusiji EU nije pucala sebi u nogu, nego u pluća

BUDIMPEŠTA– Evropska unija je „pucala sebi u pluća” nepromišljenim ekonomskim sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu, koje, ukoliko se ne povuku, rizikuju da unište evropsku ekonomiju, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

„U početku sam mislio da smo samo sebi pucali u nogu, ali sada je jasno da je evropska ekonomija pucala sebi u pluća i da dahće za vazduhom”, rekao je Orban, dugogodišnji kritičar sankcija, u intervjuu za mađarski državni radio, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Ukrajini je potrebna pomoć, ali evropski lideri treba da preispitaju svoju strategiju, pošto su sankcije nanele veliku štetu evropskoj ekonomiji, a pri tome nisu oslabile Rusiju ili približile višemesečni rat bilo kakvom rešenju.

 

„Sankcije ne pomažu Ukrajini, a loše su za evropsku ekonomiju, i ako se tako nastavi one će ubiti evropsku ekonomiju. Ono što upravo gledamo je nepodnošljivo. Trenutak istine mora doći u Brisel, kada lideri priznaju da su pogrešili, da je politika sankcija zasnovana na pogrešnim pretpostavkama i da se mora promeniti”, dodao je Orban, prenosi Tanjug.

Snabdevanje Evrope gasom se pogoršalo, a cene goriva su porasle od ruske invazije na Ukrajinu u februaru i uvođenja sankcija, zbog čega se zemlje EU bore da dopune skladišta i diversifikuju kanale snabdevanja.

U OVOM SELU SE OSTVARILO PROROČANSTVO TARABIĆA

Rast cena gasa i struje primorao je Orbana da u sredu smanji višegodišnje gornje granice cena komunalnih preduzeća za domaćinstva s većom potrošnjom.

Mađarski premijer, koji je reizabran u aprilu, rekao je da bi bez te mere, koja će izazvati skok cena energije za domaćinstva koja troše energiju iznad nacionalnog proseka, ceo režim ograničenja cena komunalnih usluga morao da bude ukinut.

Ekonomisti Morgan Stenlija kažu da bi novi nivoi limitiranih cena mogli da podignu za 1,5 procentnih poena inflaciju, koja je već na 20-godišnjem rekordu, čemu je doprinelo i slabljenje forinte.

 

Pre izbora u aprilu, ekonomisti su procenili da će ograničenje cena koštati komunalna preduzeća do 1,5 biliona forinti (3,71 milijardu dolara), što je, zajedno sa nizom mera koje su pomogle Orbanovoj izbornoj pobedi, izazvalo rast budžetskog deficita.

Rojters takođe navodi da je druga Orbanova odluka, da se po ubrzanom postupku donese zakon o podizanju poreske stope za stotine hiljada malih firmi ove nedelje, u okviru širih nastojanja vlade da obuzda rastući budžetski deficit, izazvala ulične proteste u Budimpešti.

Orban: Evropa je ušla u eru rata

Evropska istorija je ušla u „eru rata” i ljudi će morati da se bore za stvari koje su do sada uzimali zdravo za gotovo, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Oglasio se Hrvat koji brani SRPSKO KOSOVO: SRBI SU PRIJATELJI, PROBLEM JE NEZNANJE ISTORIJE!

„Niko nije pomislio 24. februara da rat između Ukrajine i Rusije neće biti samo sukob, već da će to u evropskoj istoriji označiti kraj stare ere i početak nove - ere rata”, naveo je Orban za radio Košut, prenosi MTI.

Osim na frontovima, rat se vodi i u svetskoj ekonomiji, a posebno u evropskoj, što pokazuje i rast cena energenata i vodiće se jedna „velika bitka” da se obezbede energenti i smanje troškovi života, dodao je Orban, preneo je Tanjug.

Verovatno će se voditi i „borba za radna mesta”, jer politika sankcija i rat guraju evropsku ekonomiju u recesiju, ocenio je on, prenosi MTI.

Share this article