PREDSEDNIK UPOZORAVA: Biće velika katastrofa ako Bugarska prekine dotok gasa iz Rusije

Sad ćemo da kupujemo i po bilo kojoj ceni da utiskujemo gas, ali to nam je nedovoljno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su vesti o posledicama krize u Ukrajini svakodnevno sve lošije –i da bi za Srbiju bila katastrofa ukoliko bi Bugarska zaustavila tranzit ruskog gasa ako ga Rusija bude plaćala u rubljama.

„Vest iz Bugarske pogodila me je kao grom iz vedra neba.

Postoji objektivan problem, Rusi nemaju pare, kada im uzmete 300 milijardi u zlatu, sve dolare i efektivu, i terate ih do bankrotstva kako će da plate u dolarima, a ako će da placaju u rubljama, a vi presečete tranzit gasa, računam da i nas neko nešto mora da pita”, istakao je Vučić.

 

On je tako komentarisao pitanje o najavi Bugarske da će ako Rusi počnu da plaćaju tranzit gasa u rubljama zaustaviti tranzit njihovog gasa preko Balkanskog toka.

To bi za nas bila potpuna katastrofa, ukazao je Vučić navodeći da svi ostali imaju odnekud da dobiju gas, a mi nemamo odakle sem preko Ukrajine i Mađarske ili balkanskim tokom iz Bugarske.

„Ako nam to ukinu ne znam sta da radimo. Sad ćemo da kupujemo i po bilo kojoj ceni da utiskujemo gas, ali to nam je nedovoljno.

Ne znam sta da kažem, borimo se na dnevnom nivou”, istakao je Vučić.

On je rekao da je sve što je rađeno godinama, što je stvaran, kako kaže uspešniji sistem neko sruši za mesec dana, iako ste ni krivi ni dužni, i platili ste milijardu i po evra za taj gasovod da bi gasa imala uvek.

Na pitanje o povećanju cena energenata i hrane u drugim zemljama i da li će Srbija uspeti da zadrži cene, Vučić je rekao da je mnogo teško održati njihov nivo, ali da se za sada držimo.

On je podsetio da je električna energija 11 puta niža nego na tržištu i najniža u Evropi, kao i gasa ne računajući Rusiju i Azerbejdžan koji su proizvođači i izvoznici.

„Što se tiče nafte imamo formulu i sporije nam raste cena, iako smo voleli da uzmemo nešto na akcizama, a da gas i struja budu niži”, napomenuo je Vučić i dodao da skače struja u Grčkoj, a da će u Bugarskoj za 58 posto biti viša od aprila.

 

On je dodao da je lako reći da treba smanjiti poreze i akcize, ali da i budžet treba da izdrži, i da ne raste javni javni dug.

„Ja neću to da radim u ovoj zemlji, neću ni pred izbore, mogli smo da kažemo ukidamo akcizu, a šta posle izbora, da je povećamo duplo.

Ne možemo neodgovorno da se ponašamo. Mnogo je briga i muka.

Nema odmora od groznih vesti”, ocenio je Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić: Svega ima dovoljno, uskoro izvoz pšenice u Albaniju

VRANjE – U najkraćem mogućem roku dozvolićemo izvoz ugovorene pšenice u Albaniju, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da će biti isti slučaj sa svakom zemljom u regionu, jer Srbija svega ima dovoljno, a to znači da će biti i za zemlje u regionu.

Odgovarajući na pitanja novinara u Vranju, Vučić je konstatovao da su pšenica, ulje, brašno, a posebno kukuruz, sve traženiji, u regionu i svetu.

Vučić je pojasnio da Srbija ima neke stare, ali i neke nove ugovore o izvozu čak 350.000 tona pšenice,  ali je on sam, kaže, zamolio Vladu Srbije da se taj izvoz zaustavi, jer bi nestalo 800.000 tona iz robnih rezervi, što takođe ne bi bio značajan problem, ali bi ti trebalo da se sačuva za građane regiona.

„Prve zvanične zahteve koje smo dobili, bili su u skladu sa tim ugovorima, potpisanim sa Albanijom.

O tome sad razgovaramo i u najkraćem mogućem roku dozvolićemo izvoz pšenice u Albaniju. To je rešeno za kratko vreme”, rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao da će isto važiti za bilo koju zemlju u regionu, jer Srbija nema problem sa tim.

On je, međutim, ukazao, da kada se kaže da nešto traže seljaci, to uglavnom, zapravo, traže trgovci.

„Kad mi (predsednik PKS Marko) Čadež kaže da traže seljaci.. Ja pitam koji seljak?

To traže trgovci. Da ih nabrojim, Aleksandar Kostić, sposoban momak, jedan Moldavac i još tri kompanije.

Oni su razumni, najveći trgovci i sa njima se dogovaramo – cenu ste dobili, ovo je vaše odobreno da izvezete, a ono što hoćemo da zadržimo ćemo da otkupimo po tržišnoj ceni…„, rekao je Vučić.

Ali će, dodaje, biti omogućen kontrolisan izvoz, kako se ne bi ugrozile potrebe domaćeg stanovništva, ponavljajući da kada kaže domaće, uvek misli i još 20-ak odsto preko realnih potreba, jer uvek treba da bude malo više.

„To je domaćinsko ponašanje. Ljudi u regionu, ni u okviru Otvorenog Balkana, niti u BiH ili Crnoj Gori neće imati problem”, rekao je Vučić, preneo je Tanjug.

Share this article