Rusija zarobila Hrvata u Ukrajini, njegove rači obilaze svet "ŽELIM DA PREŽIVIM" (VIDEO)

Ruska televizija RT objavila je snimak hrvatskog državljanina koji se borio u redovima ukrajinske vojske. Bio je pripadnik brigade stacionirane u okupiranom gradu Marijupolju. Njegovo hapšenje potvrdilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

"Ministarstvo spoljnih poslova ima informaciju o zarobljenom hrvatskom državljaninu i nastavlja rad na rešavanju slučaja u saradnji sa ukrajinskim vlastima. Zbog osetljivosti situacije u ovom trenutku ne možemo da saopštavamo detaljnije informacije", navodi ministarstvo. rekao.

 

U snimku koji je objavio RT, zarobljeni Hrvat Vjekoslav Prebek kaže da je zarobljen dok je pokušavao da pobegne iz opkoljenog grada zajedno sa još nekoliko boraca.

- Napustili smo Mariupolj i prešli 260 kilometara peške, krijući se, išli smo samo noću, izbegavajući svaki mogući kontakt - rekao je on.

Marijupolj

Marijupolj, FOTO: SERGEI ILNITSKY / EPA

Plan je propao kada je grupa naletela na rusku artiljerijsku jedinicu i predala joj se.

„Ušao u vojsku zbog ukrajinskog državljanstva“

On je rekao i da je 2020. godine stupio u redove ukrajinske vojske kako bi dobio ukrajinsko državljanstvo. U to vreme je to izgledalo kao dobra ideja, pošto je linija fronta u Donbasu bila „stacionarna“, rekao je on.

- Moj razlog zašto želim da dobijem ukrajinsko državljanstvo je taj što sam ovde upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htela da napusti Ukrajinu - rekao je on.

Muškarac je navodno prethodno pet godina proveo u hrvatskoj vojsci. On je insistirao da nema pravog borbenog iskustva.

- Pet godina sam bio pešak u Oružanim snagama Hrvatske, to je sve. Nisam ranije učestvovao ni u kakvim sukobima - rekao je on.

 

"Bili smo odvojeni od Azova"

Takođe je rekao da ima malo iskustva iz prve ruke sa krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, kao što je puk Azov. Iako je jedinica sa svojom brigadom učestvovala u bici za Marijupolj, imali su lošu komunikaciju i potpuno odvojenu komandu, rekao je on.

- Oni učestvuju u odbrani, ali mi imamo zasebnu komandnu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu deo ukrajinskih oružanih snaga - rekao je on.

- Čuo sam i da su fašisti i nacisti. Čuo sam i o strašnim stvarima koje su radili građanima. Čuo sam da ima mnogo zločinaca, zavisnika. Ništa nisam bio svedok, ali sam video snimke strašnih stvari koje rade. Ogromne strahote - rekao je on za rusku televiziju.

"Želim da preživim, neću više da uzimam oružje"

Insistirao je da više nikada neće uzeti oružje u ruke i da će se verovatno pridružiti dobrotvornoj organizaciji ili Međunarodnom komitetu Crvenog krsta ako bude pušten. Sticanje ukrajinskog državljanstva služenjem vojske bila je pogrešna odluka, rekao je on.

- Verujem da je trebalo da tražim druge načine da dobijem ukrajinsko državljanstvo osim služenja u oružanim snagama. Želim da preživim, želim da živim. Ne želim više nikada u životu da uzmem oružje u ruke. Voleo bih da se ponovo pridružim žena koju sam sreo ovde u Ukrajini i, možda, da pričam više o istini, šta se ovde dogodilo, kako su se ljudi koji su me uhvatili ponašali prema meni - rekao je on.

Rekao je da ga dobro tretiraju i da mu je u zatočeništvu pružena sva neophodna medicinska pomoć, piše Index.hr.

Međutim, njegova sudbina ostaje neizvesna s obzirom na njegovo strano državljanstvo, piše RT. U samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) stranci se smatraju plaćenicima. Ako budu osuđeni, plaćenici se suočavaju sa teškim kaznama, možda čak i sa smrtnom kaznom.

- Oni me smatraju zatvorenikom, ali i dalje kažu da sam plaćenik, da zvanično nisam pripadnik ukrajinskih oružanih snaga - rekao je on.

Share this article