Vodič je pričao stranim turistima o Srbiji i NATO bombardovanju, a onda je prišla ONA I OSTAVILA SVE BEZ REČI

Bilo je lako uočiti je. Na vrelini beogradskog asfalta jedna simpatična gospođa u godinama prišla je grupi stranih turista. Nije joj smetala ni previsoka temperatura, ni činjenica da se na tlu ispred ruševina Generalštaba sve topilo.

Dok je vodič pričao turistima o Srbiji i NATO bombardovanju, ova Beograđanka pomno je pratila svaku reč upućenu grupi starijih Evropljana. I kada je vodič zaustio prvu pogrešnu reč o bombardovanju koje je 78 dana ranjavalo našu zemlju, baka je hrabro podigla glas i preotela šou.

PROČITAJTE JOŠ M. B. MOJSILOVIĆ: Nema tog novca i investicija zbog kojih ću da prećutim NATO bombardovanje i osiromašeni uranijum!

Nismo mi, znate, tražili da nas bombarduje NATO. Niti smo mi uradili bilo šta loše. Činjenica je da se Zapad nije slagao sa politikom koja je tada vođena i da smo zbog igre u stranim kuhinjama mi prilično stradali. Vi vidite osakaćene zgrade i pomalo vam je muka dok ih fotografišete da pokažete rođacima ali, za razliku od nas, vi niste gledali kako sa tih istih zgrada vise ljudi – progovorila je na savršenom engleskom.

 

Turisti su se uskomešali, okružili su stariju gospođu koja je mirno stajala naslonjena na kolica u kojima je unuče neometano gugutalo. Vodič je bledo gledao kako mu se grupa rasipa i kako mu baka preotima posao.

Sačekali smo da se razgovori sa gospođom završe i da grupa nastavi svoj obilazak grada, pa smo joj prišli i mi. Uz strpljiv osmeh gospođa Vida (78) objasnila nam je da je to što je uradila zapravo dužnost svakoga od nas.

– Nisam ja, deco, neka džangrizava baba koja spopada ljude po ulici. Ali kad vidim grupu stranih turista uvek im priđem da čujem šta se priča. Naš narod je previše satanizovan i često se o nama i o našem gradu pričaju pogrešne priče – rekla nam je ova simpatična Beograđanka.

PROČITAJTE JOŠ Skandal u "Narodnom frontu": BEBA ZAMENJENA U PORODILIŠTU?

Gospođa Vida koja je po struci vaspitačica otkrila nam je i da ona pokušava da utiče na sve mlade u svojoj okolini, pa nas je zamolila i da prenesemo njenu poruku svim Beograđanima.

– To što živite u Beogradu nije samo privilegija, već i obaveza. Nebitno da li ste ovde rođeni ili ste se odnekud doselili, ali ovo je vaš grad. Prestonica vaše zemlje, glavni grad vašeg naroda. Dužni ste da o svojoj zemlji i o gradu u kom živite govorite dobro, ali pravično. Naročito ste u obavezi da strancima pričate sve kako jeste, a ne kako im se servira. Ako se sami ne štitimo od zlih jezika, neće nas nikad oprati ovi naši lepi Dunav i Sava – tvrdi gospođa Vida.

 

Share this article