ZIGI IDE U PENZIJU: Glavna zvezda na dočeku srpskih spasilaca pas tragač, a poznato i gde će provesti STARE DANE

Pas tragač Zigi sa svojih devet godina uskoro će u zasluženu penziju, a njegov pazitelj spasilac Mili Radojević kaže da se njih dvojica neće rastajati.

- Još malo će ostati u službi, ali svakako će uskoro u penziju. Tu se nećemo rastati. Ostaće kod mene - kazao je Radojević.

Spasilački iliti službeni pas Zigi smatra se inače ravnopravnim članom Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP.

 

Zigi je belgijski ovčar malinoa, star devet godina, obučen i osposobljen za pretragu i spasavanje živih ljudi iz ruševina i na otvorenom prostoru. Prošao je osnovnu obuku iz poslušnosti i osnovnu obuku za spasavanje i pretragu lica.

zigi1

Učestvovao je na međunarodnim vežbama u Ljubljani 2017. i 2019. godine i u potragama za nastradalim u Tehničko-remontnom zavodu Kragujevac. Pomagao je i u pretragama za nestalima u Zaječaru, Nišu, Valjevu i mnogim drugim gradovima.

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije sa 45 pripadnika i spasilačkim psom Zigijem tokom osam dana angažovanja u Turskoj dali su svoj maksimum u akcijama pronalaženja i spasavanja žrtava razornog zemljotresa.

 

U Palati Srbija danas je organizovan njihov svečani doček.

- Spasili ste tri života, punih osam dana radili neumorno, nesebično pomagali turskom narodu. Jako sam ponosan i cela Srbija je ponasna na vas. Zahvalan sam na svemu sto ste učinili - kazao je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Ministar je istakao da je pas Zigi pokazao da je zasluženo u timu i da je pokazao sposobnost da nepogrešivo pronađe preživele.

zigi2

(Izvor: Informer.rs)

Share this article