ŽIVOT STRAŠNIJI OD FILMA: Đorđe Joksimović ne odustaje od namere da svoje ćerkice vrati kući

Agonija Đorđa Joksimovića iz Kragujevca, koji se pet godina bezuspešno bori da svoje tri ćerke, iz hraniteljske porodice vrati kući, i dalje potresa javnost Srbije. Nevešt pred kamerama brojnih televizija, umesto reči, poteknu mu suze i preseku sve neispričano. Nedorečeno.

Nadležni se ne izjašnjavaju, pa se drama očajnog oca i njegove dece, tako, umnožavala u medijima. Nada da će problem biti rešen i, kako god, stavljena tačka na uznemirujuću filmsku i životnu priču, uliva zahtev zaštitnika građana da se preispita postupak kragujevačkog Centra za socijalni rad, po čijem nalogu je ovaj ojađeni čovek lišen roditeljske brige i staranja. Urgentno je, kako "Novosti" nezvanično saznaju, reagovalo i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja: zatražilo je kompletnu dokumentaciju od Centra i prosledilo kabinetu zaštitnika građana Zorana Pašalića.

PROČITAJTE JOŠ "Ja sam dete Meseca": Svetlanu (20) iz Obrenovca su vršnjaci zvali "vampir" a danas na Instagramu oduzima dah svojim izgledom

 

- Primio me je gospodin Pašalić, nije mi obećao da će mi deca biti vraćena, kao što su mi neki godinama obećavali, ali me uverio da će sve ispitati. I, ja mu verujem - kaže nam Đorđe Joksimović. - Mnogi meni sada prigovaraju zašto problem nisam rešavao u Kragujevcu, pa je sve moralo da ode do Beograda. U ovom pitanju je i odgovor prethodnog direktora Centra, koji mi nije oprostio zašto sam svoju muku izneo u javnost. To je duboka priča, a ja se ni sada nisam novinarima javio prvi. Potražili su me posle emitovanja filma "Otac", snimljenog po onome što sam preživeo. Tih pet godina moga života, mogu svakome da poručim, jezivije su od filma. To je kad sve vidiš danas, neprespavaš noć, a ujutro nemaš kome da ispričaš. I, veneš. Samo veneš. Onda se trgneš: ne smeš, čekaju te deca da ih vratiš kući.

PROČITAJTE JOŠ Jelena Tinska o slučaju Aleksić: "17 godina pa 7 puta silovana, ma hajde molim vas!" (VIDEO)

Priča nam Đorđe da su on i njegove tri devojčice (najmlađa je već prvi razred, srednja treći, najstarija četvrti) zajedno obeležili krsnu slavu Svetog Jovana. U novoj kući koju je podigao uz pomoć dobrih ljudi i opremio radeći u nadnici.

- Kad je došlo vreme da ih vratim u hraniteljsku porodicu u Topolu, nisu htele da pođu - govori nam. - Teško je bilo meni, i ja sam to u sebi sakrio. A kako je bilo njima? Ničim ne želim da narušim ono što je naložio Centar, o kom nijednu pohvalnu reč nemam da kažem dok nije došao, ovaj, novi direktor Jovanović.

Suočavamo Đorđa sa iznenadnim momentima koji, opet, nezvanično cure u javnost, da nije lišen zajedničkog života sa decom zbog siromaštva, već "nekih drugih okolnosti", zbog kojih mu deca nisu vraćena.

 

- Ako je tako, zašto mi to odmah nisu rekli? Zašto su od mene tražili da imam kuću na svoje ime, u njoj sobu za decu. Bojler. Frižider. Televizor... Zašto je dolazila komisija i sve to pregledala? Poslednje što su od mene tražili je da potvrdim stalno zaposlenje i obnovim zahtev za povraćaj dece. Potvrdu sam iz firme odneo. A zahtev, koliko sam prebrojao, za ovih pet godina priložio sam više od sto puta.

RADNIK ZA PRIMER

Đorđe Joksimović je radnik kakav se samo poželeti može i zato sam mu poverio stalni posao - kaže, za "Novosti", Slobodan Kričko, vlasnik firme "Jadran plus" u Kragujevcu. - Njegovo iskustvo sa prethodnog posla je za svako poštovanje, kao i njegova borba za decu.

OTAC JE NA VELIKOJ MUCI

Viđamo Đorđa, popričamo s njim, na velikoj je muci - govore nam komšije Joksimovića. - Došao je, nedavno, u obližnji restoran. Doveo devojčice na ručak. Bili su srećni. Sutradan su ponovo došli. Đorđe je, da bi decu doveo iz Topole do Kragujevca i vratio ih, za ova dva dana morao da potroši najmanje četiri hiljade dinara. Pitamo se, zašto ga toliko iscrpljuju?

(kutaknet.com / novosti.rs / M. MARKOVIĆ - M. LUKOVIĆ)

Share this article