Beli Anđeo: Jedina slika poslata u svemir kao univerzalni simbol mira

Manastir Mileševu, koji se nalazi u blizini Prijepolja, podigao je kralj Vladislav Nemanjić, sin Stefana Prvovenčanog između 1234. i 1236. godine. Tom prilikom su u manastir prenesene i mošti najvećeg srpskog prosvetitelja, Svetog Save.

Njegov istorijski značaj ogleda se u još jednoj stvari. U manastiru je radila i jedna od prvih štamparija, a uz nju i jedna od prvih manastirskih škola u Srbiji.

Freske manastira spadaju u nabolja evropska ostvarenja 13. veka. Za vreme turskih osvajanja, freske u manastiru su pretrpele ogromne štete. Obnovljene su tokom 16. i 17. veka.

Najpoznatija freska Manastira Mileševe je “Beli anđeo” koja predstavlja deo freske “Mirosnice na Hristovom grobu”.

Na fresci je prikazan Arhangel Gavrilo, obučen u beli hiton, raširenih krila, kako sedi na kamenu i mirosnicama (ženama koje donose dobre vesti) pokazuje rukom prazan Hristov grob, mesto gde je Hrist vaskrsao.

 

U 16. veku preko ove freske naslikana je druga freska, pa je Beli anđeo bio sakriven sve do 2o. veka, kada je crkva restaurirana i kada je uklonjena gornja slika.

Ne zna se pouzdano ko je tvorac “Belog anđela”, veruje se da je u pitanju grupa umetnika Grka, koji su negovali slobodan potez i imali razvijen osećaj za boju.

Freska “Belog anđela” toliko je očarala svet tokom dvadesetog veka da je prvi satelitski prenos video signala 1963. godine između Evrope i Severne Amerike sadržao sliku Belog anđela iz Mileševe među prvim kadrovima koji su predstavljali pozdrav Evrope Americi.

Nešto kasnije, kada je iz Evrope poslat prvi sateltski signal u vasionu, paket “dostignuća Zemljana” (koji je predstavljao poruku razumnim bićima, ukoliko postoje u vasioni) sadržao je slike čovekovog osvajanja Meseca, slike Kineskog zida i Belog anđela, koja je bila poruka mira, ljubavi i razumevanja.

beli anđeo

(Izvor: opanak.rs)

Share this article