Besplatni udžbenici za osnovce u Srbiji postali su stvarnost zahvaljujući jednom čoveku

Projekat besplatnih udžbenika za osnovne škole u Srbiji realizovan je inicijativom profesora na Karnegi Melon Univerzitetu iz Pitsburga Aleksandra Kavčića i njegove fondacije „Alek Kavčić“. Ovaj profesor široj javnosti postao je poznat nakon dobijenog sudskog spora vrednog 750 miliona dolara protiv globalne korporacije „Marvel tehnolodžis“

Fondacija koja već godinama donira računare Matematičkom fakultetu, sada je uradila još jedno humano delo pomoći obrazovnom sistemu Srbije.

– Prve udžbenike smo objavili posle šest meseci od osnivanja, jer nam je bilo izuzetno važno da uhvatimo ovaj period od januara do aprila kada se zapravo odlučuje ’sudbina’ udžbenika za školsku godinu koja kreće u septembru. Udžbenici se sada biraju, a u septembru je već sve gotovo. Želeli smo da već ove godine roditelji i nastavnici imaju mogućnost izbora – izjavio je Kavčić za nova.rs.

 

On smatra da je ovo velika stvar za obrazovanje najmlađih učenika, a ocenjuje da je ovo još jedan dokaz da ništa nije nemoguće uz trud, rad i dobru volju.

– Meni su govorili svojevremeno da je ’nemoguće’izumeti metodu za optimalno čitanje zapisa sa magnetnog diska, pa sam je ipak izumeo. Govorili su mi da je ’nemoguće’ pobediti prebogatu multinacionalnu kompaniju na sudu, pa sam pobedio. I nedavno su mi neki govorili da je ’nemoguće’ staviti besplatne udžbenike na internet, pa evo, vidite da je moguće – poručuje Kavčić i dodaje da još ima puno posla jer je ovo samo početak.

PROČITAJTE JOŠ PORAŽAVAJUĆE BROJKE Skoro 850.000 građana Srbije nema završenu osnovnu školu

Kao naredni važan korak vidi prihvatanje ovih udžbenika od strane nastavnika i direktora škola u Srbiji.

– Nema razlike u kvalitetu ovih i bilo kojih drugih udžbenika. Razlika je samo u ceni. Ukoliko neki udžbenik dobije odobrenje ministarstva prosvete, to mu je pečat kvaliteta. Svi udžbenici naše fondacije imaju odobrenje ministarstva – dodaje profesor.

 

Roditelji i učenici mogu „daunloudovati“ besplatne udžbenike za osnovnu školu na svoj hard ili usb disk preko sajta besplatnabiblioteka.com.

Kavčić ukazuje da udžbenike fondacije svako ima pravo da štampa, umnožava i distribuira.

– Pustili smo duha iz boce, besplatni udžbenici su postali stvarnost. Na sajtu će biti objavljeni svi udžbenici, za celu osnovnu školu. Želeo bih da svi budemo solidarni, da se i nastavnici i roditelji zajednički izbore za kvalitetniji obrazovni sistem u Srbiji. Nema više nikakvog razloga da roditelji plaćaju udžbenike – zaključuje Aleksandar Kavčić.

Statistika prvog dana:

  • Skinuto 8670 udžbenika
  • U knjižari bi to koštalo oko 60.000 evra
  • 55% pristupa sa mobilnih telefona-
  • Najpopularniji udžbenik Matematika 7, skinut 2.000 puta

Share this article