BOJAN (24) JE NAJBOLJI FIZIČAR U REPUBLICI SRPSKOJ: U indeksu ima 43 desetke, diplomirao je sa prosekom 9,96!

Dvadesetčetvorogodišnji diplomirani fizičar Bojan Kovačević iz Foče, godinu dana je mlađi od Studijskog programa fizika Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci.

Diplomiravši sa prosekom ocena 9,96, upisao se zlatnim slovima u istoriju fizike Republike Srpske, kao najbolji student od osnivanja studija, prenosi RTRS.

Od 45 ispita, u Bojanovom indeksu su 43 desetke i dve devetke. Ni ove dve ocene ne bi zalutale u indeks, kaže, nego su se jednostavno našle u prvoj godini u procesu prilagođavanja studiranju.

 

Svakodnevnim učenjem i vežbanjem, omiljena fizika ga odvodi u središte zbivanja – stvarno funkcionisanje sveta.

"Mnogo je bitan naučni, tj. inovativni način razmišljanja, jer jedino na taj način možemo doprineti društvu i svi zajedno prosperirati", kaže Bojan, prenosi RTRS.

[youtube height="577" width="770" align="left|right|none"]https://www.youtube.com/watch?v=00kavvCBFI4&feature=emb_logo[/youtube]

Fiziku je zavoleo kao osnovac. Ponajviše od čuvenog fočanskog gimnazijskog profesora Dragana Kovača.

Najbolji fizičar Srpske i dalje uči. U očekivanju zaposlenja, veruje u budućnost mladih naučnika i omiljene fizike.

"Plan je da završim master studije koje sam upisao. Voleo bih da se u budućnosti bavim popularizacijom nauke, da što više mladih uključim u nauku i pokažem da fizika nije bauk", dodaje Bojan.

Kovačevića od detinjstva prati još jedan talenat. Objašnjava da fuzija nauke i umetnosti, u harmoniji, od naučnika pravi umetnika i obratno.

Banjalučki univerzitet nagradio ga je Zlatnom značkom sa likom Nikole Tesle.

(Izvor: kurir.rs / RTRS)

Share this article