Branka Veselinović slavi 101. rođendan: Legendarna glumica otkrila je tajnu dugovečnog života, ali i priznala zbog čega NAJVIŠE ŽALI

Branka Veselinović je život obojila optimizmom, pozitivnom energijom, snagom, a koja kap tuge je nije poljuljala i s osmehom na licu dočekala je 101. rođendan.

Torta na stolu u nekoliko filova je kao život koji je ređala decenijama. Bilo je uspona i padova, ali svaku boru na licu sama je zaradila, pokušavajući da istorija koju piše bude satkana od emocija, optimizma i dobrih dela. Zato i danas koračajući već ka 102. godini obilazi dečja mesta, bolnice, ali i domove penzionera pokušavajući da im ulepša boravak i prenese vedrinu koju nosi u svojim grudima.

Branka Veselinović

 *Branka Veselinović / FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

Kada smo veteranku domaćeg glumišta posetili u srcu Vračara, zatekli smo je kako se sunča u bašti svog doma, okružena zelenilom i sa knjigom u ruci. Rekla nam je da su za nju godine samo broj, a da je dostojanstvo, koje je nasledila od roditelja, nešto što sa ponosom ističe i da zbog toga nikada nije skretala sa puta, već je išla stazom koju je sam utabala. 

 

- Nemojte da pijete, pušite. Budite veseli, trudite se da pomognete drugome, budite dostojanstveni, a starost nemojte da gledate kao starost, već kao radost života koju vam je bog i priroda dali - ovim rečima je duvajući svećice otkrila svoju dugovečnost Branka Veselinović.

Branka Veselinović

 *Branka Veselinović / FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

Bilo je situacija kada joj život nije bio naklonjen, kada su je vetrovi tuge šibali, ali se trudila da ustane jača, pokušavajući da sebi i drugima bude bolja.

- Nemojte stalno biti ljuti i očajni. To ne valja. Srećna sam i ponosna što sam i dalje vitalna. Što mogu da izađem iz kuće, prošetam, zaigram na daskama koje život znače. Ne dozvoljavam da nešto bude bolno. Zato često idem po bolnicama, domovima, na dečje manifestacije i družim se s ljudima - kaže Branka.

 

Humanost je, kako kaže, nasledila od roditelja. Tata je bio profesor, a mama učiteljica, koji su je uvek učili da pomaže drugima. Veliku ljubav je doživela kraj pokojnog supruga Mlađe Veselinovića.

Branka Veselinović

 *Branka Veselinović / FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

- Imala sam veliku ljubav u mom Mlađi. Bili smo zajedno skoro 40 godina. On je i dalje u mom srcu. Nedostaje mi mnogo. ali ja ne glumim optimistu, ja sam optimista - kaže drhtavim glasom Branka, koja jedinu želju u životu nije ispunila.

- Nažalost, nisam imala sreću da imam decu. Mnogo mi je žao. Eto, u nekom braku ljudi nemaju decu. Tako je bilo u mom. Moj Mlađa i ja smo se mnogo voleli. Ali eto, ostala sam i bez njega - priča emotivno Branka.

 

Kada joj je suprug, kako kaže, otišao, a ne umro, nastavila je sama.

- Nikada nisam bila usamljena. I sada imam prijateljicu koja dolazi da me obiđe. I jutros je bila kod mene. Moj Mlađa je tu u mojim mislima. Nije umro, on je otišao. Zauvek. Mi smo se toliko voleli, i sada kada izgovorim “Oče naš”, uveče i ujutru, ja pomenem njega - priča setno ova glumica, koja kaže da se brak i danas može očuvati.

Branka Veselinović

 *Branka Veselinović / FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

- Samo se treba truditi i naravno da voliš tu osobu sa kojom si. Ljubav, vera, toplina su bitne da očuvate brak. Ako umete da volite, sve je lakše. Sećam se kako mi je Mlađa recitovao pesme. Moje kolege su nas spojile tokom jedne predstave. Tu smo se zavoleli, venčali i živeli srećni. Eh... - zaključuje Branka, i dodaje da nas i sledeće godine čeka na rođendanskom slavlju.

(Izvor: blic.rs)

Share this article