Danas je Sveti Simeon, zaštitnik dece: Roditelji ovim rečima treba da se pomole za zdravlje mališana

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju dan Svetog Simeona Bogoprimca i Svete Ane.

Sveti Simeon bio je jedan od znamenite Sedamdesetorice kojima je bio poveren posao prevođenja Biblije sa jevrejskog na grčki jezik. Prevodeći proroka Isaiju, i deo gde se kaže: "Evo djeva će zatrudneti i rodiće sina", on se zbuni, pa uze nož da izbriše reč "djeva" i zameni je sa rečju "devojka", i tako i prevede na grčki. U tom trenutku javio mu se anđeo Božji i odvratio ga od njegove namere, objasnivši mu da je proročanstvo istinito i da piše baš onako kako treba. Još mu je rekao i da neće umreti dok ne vidi Mesiju rođenog od device.

 

Kada je Djeva Marija donela Isusa u jerusalimski hram, Duh Božji je to javio Simeonu, koji je tada bio već veoma star. Simeon brzo ode u hram i u hramu odmah prepozna i Djevu i sina po svetlosti koja je zračila oko njihovih glava kao oreol.

Radostan starac uze Hrista u ruke i zamoli Boga: "Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po reči svojoj; jer videše oči moje spasenje Tvoje". A tu se zadesila i Sveta Ana koja je i sama prepoznala Isusa i to svima objavila. Nedugo potom, Simeon je preminuo, a danas se smatra zaštitnikom dece, papravoslavni vernici danas obično mole dve molitve, jednu za malo dete i jednu za bolesno dete.

Molitva za bolesno dete

Gospode Isuse Hriste, Ti si došao u ovaj svet kao dete, a iako si istiniti Bog, živeo si u poslušnosti svojim zemaljskim roditeljima. Daj da Tvoje čedo (ime) bodro podnese teret koji mu je nametnut i da bude poslušno onima koje si Ti predvideo da se o njemu brinu. Molimo Te molistivo: pogledaj na njega i u Svojoj neizmernoj ljubavi olakšaj mu patnju. O, Gospode Bože naš, pošalji Svog svetog anđela da ga izleči da bi dostigao punoću života i služio Ti u veri i zahvalnosti u srcu i daruj da postane naslednik Tvoga Nebeskog Carstva. Jer si Ti, Hriste Gospode naš, lekar duše i tela i Tebi slavu uznosimo sa Ocem i Svetim Duhom, sada, svagda i u vekove vekova. Amin!

 

Molitva za malo dete

O Gospode silni, pomiluj i spasi!

I plamičak ovaj smrću ne ugasi!

Detence je ovo ko plamičak sveće,

A bure su svetske i po zvezde strašne;

Slabičak se oganj pod pepeo preće

A pod Tvoju ruku čovečije duše.

Kad se vode dignu i dođu do guše,

I plamen se smanji i oganj ovlaži,

O Gospode spasi, smiluj se, ublaži!

Tako David prorok Tebi se moljaše

Mada on buktinja golema bejaše,

A nejako dete u podnožju neba

I od zlobne želje bolno se koleba

I od zlobne misli zaboli ga glava,

Svaki vetrić zlobe njega raslabnjava.

Ugasilo bi se brzo od vetrova burni’,

Da ti ne spasavaš, Pomagaču žurni.

O Gospode, i sad pomiluj i spasi,

I plamičak ovaj smrću ne ugasi!

Molitvama, Bože, Tvog starog ljubimca,

Simeona svetog, divnog Bogoprimca.

(Izvor: zena.blic.rs)

Share this article