DANAS je važan BOGORODIČIN praznik: Posebno bi trebalo da se raduju ŽENE

Danas je Bogorodičin praznik koji bi posebno trebalo da bude bitan ženama. Malo njih je čulo za njega, a ispunjava jednu od najvećih želja svake žene.

Praznik Svetog pojasa Bogorodice zvanično je ustanovljen kao samostalni praznik u 12. veku, a slavi se često i kao krsna slava.

Za ovaj komad tkanine, načinjen od kamilje dlake, koji je Bogorodica po predanju nosila sve do Uspenja, vezana je veoma burna i bogata istorija.

Pojas je u početku čuvan u Jerusalimu, da bi kasnije završio, naravno, u Carigradu - gde je postavljen u zlatni kovčeg.

 

U vreme vladavine Lava Mudrog (interesantno, imao je nadimak "Mudri", ali bio je veoma brzoplet u ženidbi - čak četiri puta se ženio, što je za jednog vizantijskog cara u to vreme bilo nedopustivo) pojas je dobio današnji izgled. Careva treća po redu supruga Zoja bila je veoma teško bolesna, a po predanju pojas je izlečio. Tada je ona zlatnim koncem izvezla pojas, bio je to njen znak zahvalnosti.

Njega su često bezuspešno pokušavali da ukradu. A, jednom su i uspeli - bili su to Bugari, koji su ga odneli nakon jedne pobede nad Srbijom u 12. veku.

Napokon, u 14. veku dospeo je u ruke cara Lazara i tada se i razvio običaj koji Srpkinje i dan danas poštuju.

Posebno žene koje ne mogu da rode na današnji dan odlaze u crkve i manastire koji su posvećeni Bogorodici i mole se za potomstvo.

Pojas, inače, danas leži na sigurnom, u manastiru Vatoped na Svetoj Gori, gde ga je doneo sam knez Lazar, zajedno sa Časnim Krstom. Na tom mestu su se dešavala razna čuda, a narod izuzetno poštuje ovaj neverovatni i sveti komad Bogorodičine tkanine.

(Izvor: zena.blic.rs)

Share this article