DANAS SU MATERICE Mame, spremite poklone: Evo zašto deca moraju da vežu svoje majke

Pravoslavni vernici danas slave Materice, dan svih majki, žena i baka.

Običaj je da deca porane i da, unapred pripremljenim koncem, maramom, vezicom ili šalom na prepad zavežu svoju majku za noge.

PROČITAJTE JOŠ VLADETA JEROTIĆ JE GOVORIO Nije svakom dato da prepozna čoveka čistog srca: Zli ga smatraju ludim!

Na taj način deca majci čestitaju praznik, a majka im zauzvrat deli poklone kolače, slatkiše, igračke  i druge sitnice i tako se "dreši".

Postoji verovanje i da muževi treba da vežu svoju tek udatu ženu i tako prizovu dobijanje potomstva u narednoj godini.

 

Običaj "vezivanja" i "drešenja" predstavlja mnogo više od puke igre ukućana, jer se njime potvrđuje veza ljubavi kojom su povezani svi članovi hršćanske porodice. Majka se pravi da ne zna zašto je vezana. Deca joj čestitaju praznik, a majka onda deli deci poklone, i na taj način se dreši. Na isti način se vežu i sve udate žene, koje se dreše poklonima deci: kolačima, ili nekim drugim slatkišima.

Za Materice je običaj i da sve žene obavezno odu na liturgiju u crkvu gde ih sveštenik pričesti i da im oproste od svih grehova koje su eventualno počinile u poslednjih godinu dana.

PROČITAJTE JOŠ Božićna priča Paula Koelja: Zašto verovati u čuda i anđele?

Postoji i narodno verovanje po kome na Materice nipošto ne treba obući već nošenu odeću već isključivo novu, kako bismo “čisti” ušli u Novu godinu.

Materice su praznik na koji ne treba spremati kuću, usisavati, spremati kuću…

Novija, doduše neformalna, tradicija nalaže da muškarci i očevi zajedno sa decom spreme nedeljni ručak mamama i bakama koje danas treba da se odmaraju, odnosno kojima je jedina obaveza da mališanima obezbede poklon.

Share this article