Evo šta sve možemo naučiti iz jedne fotografije čopora vukova! (FOTO)

Fotografija koja poslednjih dana kruži internetom još jednom je dokazala da životinje imaju više smisla za organizaciju i zajednicu nego što će ljudi ikada imati.

Fotografija koja pokazuje čopor vukova u pokretu, a nastala je u Nacionalnom parku Vanatori-Neamtu u Rumuniji savršeno je objasnila sistem zbog kojeg “vukovi nikada ne igraju u cirkusu za zabavu ljudima”.

Vukovi u čoporu se međusobno takmiče oko svega, a pobednik je alfa vuk – i neki bi rekli onaj koji je na čelu čopora. Da, i ne. Zavisi s koje strane gledate, tvrdi Urban Pet magazin.

Na fotografiji, kao što smo rekli nalazi se čopor vukova, koji se jasno vidi i tačno se mogu prebrojati članovi čopora. Prva tri koja su na čelu, su zapravo oni stari i bolesni vukovi. Da je obrnuto, svi vukovi bi u slučaju napada uginuli.

 

Oni su na čelu kako bi ostatku čopora olakšali kretanje, praveći put u snegu. Logično je sporiji su, ritam je slabiji, ali oni su zaštita ostatku čopora. Njih trojica su i prve žrtve ukoliko ih neko napadne.

Iza njih trojice, dolazi pet najbržih i najjačih vukova, koji su i izviđači, ali i zaštitnici vučica kojih je 11, i koje idu odmah iza njih. Iza 11 ženki, nalazi se pet jednako jakih i brzih vukova, koji takođe štite ženke, ali i vođu čopora, onog vuka koji se nalazi na kraju kolone.

Iako izgleda da zaostaje za čoporom, vođa zapravo tako ima kompletan pregled, on sa čela daje naredbe i koordinira kolonu tako da preživi put u celosti.

Stoga, poruka ove fotografije bi bila sledeća – Da bi bili vođa, ne morate biti uvek prvi i na čelu u onome što radite. Vođa je ponekad i “glavni” iz pozadine.

(Izvor: N1)

Share this article