NADA ŠAKIĆ, STRAH I TREPET LOGORA U JASENOVCU: Umesto u zatvoru, živela je u elitnom domu penzionera u Zagrebu

Jedna od istorijskih ličnosti koje se pojavljuju u filmu “Dara iz Jasenovca” jeste i Nada Šakić, čuvar ženskog logora Stara Gradiška u sastavu logora Jasenovac. Ovu ulogu tumači mlada glumica Alisa Radaković.

Nada Šakić bila je žena čuvenog ustaše Dinka Šakića, a umrla je je u 84. godini prirodnom smrću u Zagrebu. Živela je u elitnom delu Zagreba u jednom staračkom domu sa najvećim privilegijama i prema njoj su se ophodili kao prema heroju. Sud sadašnje Republike Hrvatske proglasio ju je za nevinu, a ona je nakon presude rekla da je “pravda pobedila”.

PROČITAJTE JOŠ "Mislila sam da nemam snage da se upustim u taj užas": NATAŠA NINKOVIĆ UMALO ODBILA ULOGU U FILMU "DARA IZ JASENOVCA"

 

Nada Esperanca Šakić, rođena Tambić, bila je pripadnik ustaša, čuvar ženskog logora Stara Gradiška u sastavu ustaškog logora Jasenovac. Nada je bila polusestra Vjekoslava Maksa Luburića, komandanta logora, kojeg u filmu glumi Marko Janketić.

PROČITAJTE JOŠ UBIJAMO IH ZATO ŠTO SU SRBI: Jeziva scena iz "Dare" potresla Srbiju (VIDEO)

Osnivač logora smrti u Jasenovcu Vjekoslav Maks Luburić, sredinom oktobra 1942. godine u dužnost uvodi i svoje dve polusestre, Zoru i Nadu, koje se ubrzo pokazuju dostojne prezimena Luburić. U ženskom logoru Stara Gradiška, u kome je za svega tri godine ubijeno skoro 80.000 žena i dece, Nada je, prema svedočenjima, bila jedan od najvećih zlotvora.

Kako se navodi u svedočenjima, uvek je bila u ustaškoj zelenoj uniformi sa opasačima, pištoljem i kamom u čizmi, i patološki je uživala u zverskom mučenju i najčešće ubijala bez ikakvog povoda. Postoje svedočenja preživelih zatvorenica koja opisuju njena klanja logorašica. Nakon pokolja bi se malo “utegla”, rukom pročešljala kosu i nastavila dalje kao da je prethodno učinila nešto najnormalnije.

 

Nada je nakon rata uspela da pobegne iz zemlje, emigrira u Argentinu i izbegne odgovornost za počinjena dela.

Kada su sredinom jula 1998. godine vlasti SR Jugoslavije zatražile od Argentine njeno izručenje, sa istim zahtevom je požurila i Republika Hrvatska. Županijski sud u Zagrebu je već naredne godine odbacio sve dokaze protiv Šakićeve, proglasio je nevinom i oslobodio krivice. Nada Šakić je ostala u Hrvatskoj gde su se o njoj revnosno starali. Umesto na robiji, živela je u elitnom domu penzionera u Zagrebu i uživala sve privilegije dostojne nacionalnog heroja i zaslužnog građanina, prenosi Objektiv.rs

Mlada glumica Alisa Radaković, koja u filmu “Dara iz Jasenovca” igra Nadu, studentkinja je Fakulteta dramskih umetnosti u klasi Biljane Mašić.

– U filmu “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića tumačim Nadu Šakić, polusestru osnivača ovog logora. Ta uloga je zahtevala detaljne pripreme i istraživanja, snimali smo u okolini Sombora i taj proces je bio veoma intenzivan – rekla je Alisa u jednom intervjuu.

Share this article