ODLUČILA JE DA UBIJE SVEKRVU: Tada joj je travar dao savet i biljku da je otruje (POUČNA PRIČA)

U Kini je baš davno živela devojka Li-Li. Kad je kucnuo određeni čas, udala se i započela život s mužem i njegovom majkom. Međutim, ubrzo je otkrila da se nikako ne slaže s svekrvom. Mnogo su se razlikovale, i snajki se nisu sviđale mnoge svekrvine navike. S druge strane, i svekrva nije ostajala dužna, pa je često vređala i kritikovala svoju novopečenu snahu.

Tako su prolazili dani, pa i sedmice. Li-Li i njena svekrva su se stalno svađale. Međutim, ono što je situaciju činilo još težom je stari kineski običaj po kojem se snaha mora pokoravati svekrvi. I tako je i Li-Li morala da ispunjava svaku njenu želju i sluša njene naredbe. Naravno, i jadni je muž je zbog čitave situacije bio veoma tužan i zabrinut.

Kad je poslednja kap prelila čašu, Li-Li je odlučila da nešto poduzme. Otišla je do travara gospodina Huanga, starog poznanika svog oca. Objasnila mu je situaciju i pitala ga da li joj može dati neki otrov kako bi se jednom za sva vremena rešila naporne svekrve, otkrivaju Novi horizonti.

Travar je jedno vreme ćutao, a potom reče - Li-Li, pomoći ću ti da rešiš svoj problem, ali me moraš poslušati i pridržavati se mojih uputstva.

Li-Li odgovori: - Naravno, gospodine Huang. Učinit ću sve što mi kažete.

Travar ode u ostavu i kad se vratio nazad, u rukama je nosio paketić s travama. Rekao je:

- Ne možeš na svojoj svekrvi koristiti brzo delujući otrov, jer bi tada ljudi nešto posumnjali. Stoga, evo ti više biljaka koje će polako da truju njeno telo. Svaki drugi dan pripremi neko ukusno jelo i u njenu porciju stavi malo ovog bilja. Kako niko ne bi posumnjao na tebe kad ona umre, moraćeš se prema njoj ponašati veoma ljubazno. Nemoj se s njom svađati, poslušaj je u onome što ti kaže, i ophodi se prema njoj kao prema kraljici.

Li-Li se je mnogo obradovala. Zahvalila se Huangu i požurila kući da u delo sprovede plan o ubistvu svekrve.

Prolazile su nedelje i meseci, a svaki bi drugi dan Li-Li napravila jedan poseban obrok za svoju svekrvu. Sećala se saveta gdina Huanga, pa je kontrolisala jezik, slušala svekrvu i ponašala se prema njoj kao prema vlastitoj majci. Nakon šest meseci, stanje u njihovoj kući se drastično promenilo.

Li-Li se tokom tog perioda uopšte nije svađala sa muževom majkom, pa se svekrva činila puno blažom i ljubaznijom. Čak je rodbini i prijateljima govorila kako je Li-Li najbolja snajka na svetu. Polako se među njima dvema počela rađati prisnost i ljubav.

Jednog je dana Li-Li ponovo otišla kod travara Huanga.

- Dragi gdine Huang, molim Vas da mi pomognete da izlečim moju svekrvu od otrova koji sam stavljala u hranu. Ona se je promenila i postala mi tako draga, ne želim da umre - rekla je žena.

Travar se je samo nasmešio i klimnuo glavom:

- Li-Li, nemaš razloga za brigu. Nisam ti ni dao otrov. Bilje koje sam ti dao je lekovito i samo je pomoglo da se popravi zdravlje tvoje svekrve. Jedini je otrov bio u tvom srcu i ponašanju prema njoj, ali je sad to sve sprala ljubav i ljubaznost koju si joj pružala - kazao je mudri travar koji je spasio time sreću jedne porodice.

KutakNet

 

Share this article