Ove mudre reči zapamtite zauvek: Kad gubite kontrolu nad životom i ništa vam ne ide od ruke

Kada vam se učini da gubite kontrolu nad svojim životom, kada 24 sata na dan nije dovoljno, setite se priče profesora o tegli, lopticama, pesku i kafi:

Profesor je stajao pred grupom studenata na času filozofije i držao neke predmete iza sebe. Kada je čas počeo, bez reči je podigao veliku praznu teglu od kiselih krastavaca, stavio je na katedru i napunio lopticama za tenis.Potom je upitao studente da li je tegla puna. Složili su se da jeste.

Zatim je profesor podigao kutiju punukamenčića i sipao ih u teglu. Blago ju je protresao. Kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica. Tada je ponovo upitao studente da li je tegla puna. Opet su odgovorili da jeste.

Sledeća kutija koju je profesor uzeo, bila jepuna peska. Kada ga je sipao, pesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u tegli. Pitao je još jednom da li je tegla puna?! Studenti su skrušeno odgovorili da jeste.

 

Onda je profesor ispod stola izvadio dve šoljice pune kafe i sipao ih u teglu. Kafa je natopila pesak. Studenti su se smejali.

"Sada", rekao je dok je smeh zamirao, "hoću da shvatite da ova tegla predstavlja vaš život."

Teniske loptice su važne stvari u vašem životu - vaša porodica, deca, zdravlje, vera i stvari kojima se strasno predajete.

To su one stvari uz koje bi vaš život i dalje bio ispunjen, i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su one stvari koje su važne: vaš posao, kuća, auto... Pesak predstavlja preostale stvari. Male stvari.

Ako prvo napunite teglu peskom, nema više mesta i teniske loptice.

Isto važi i u životu. Ako potrošite sve svoje vreme i energiju na male stvari, nikad nećete imati mesta i vremena za one važne stvari. Vodite računa o stvarima koje su ključne za vašu sreću.

Igrajte se sa decom. Nađite vremena za odlazak lekaru. Izvedite partnera na večeru. Ponašajte se ponovo kao da vam je 18 godina. Uvek će biti vremena da se očisti kuća i urade popravke. Prvo se pobrinite za teniske loptice - stvari koje su vam zaista važne. Utvrdite svoje prioritete... Sve ostalo je pesak.

Jedna od studentkinja je podigla ruku i upitala šta je predstavljala kafa. Profesor se nasmejao:

"Drago mi je da ste pitali. Nju sipam, da bih vam pokazao, da bez obzira koliko mislite da vam je život pun, uvek ima prostora za šoljicu kafe sa prijateljem."

(Izvor: family.rs)

Share this article