Posle akcije Fondacije "Alek Kavčić" besni "rat" na tržištu školskih udžbenika: BUNA ZBOG BESPLATNIH KNjIGA

Pojava besplatnih elektronskih udžbenika Fondacije "Alek Kavčić" izazvala je "tektonski" poremećaj na tržištu školskih knjiga.

Na adrese nekih škola stiglo je pismo Udruženja izdavača udžbenika u kome navode da će, ako izaberu ove udžbenike, postupiti suprotno Zakonu o udžbenicima, kao i da Kavčić potcenjuje njihovu i nastavničku stručnost. Iz Fondacije poručuju da je reč o "udžbeničkom kartelu koji zastrašuje prosvetne radnike, što je nedozvoljeni pritisak sa ciljem ostvarivanja enormnog profita preko grbače roditelja".

PROČITAJTE JOŠ BRNABIĆ: "Imamo najjeftiniju struju u celoj Evropi!" (VIDEO)

U dopisu upućenom direktorima i nastavnicima, piše da se biraju samo udžbenici koji se nalaze u Katalogu odobrenih knjiga, a da među njima nema pdf fajlova Fondacije, niti je ona navedena kao nosilac izdavačkih prava. Cena štampanja od dva dinara po stranici, po oceni izdavača, sa uračunatim pdv i troškovima dostave, neće biti povoljnija u odnosu na prosečnu cenu udžbenika.

 

- Odabirom pdf fajlova sa sajta Fodacije, škola bi mogla doći u situaciju da ne može da nastavi proces digitalizacije - navode izdavači. - U svojim nastupima Kavčić poziva roditelje da vrše pritisak na nastavnike da biraju pdf fajlove, čime ponižava njihovo znanje i sposobnost da procene kvalitetan materijal.

Kavčić u svom odgovoru ističe da nigde u Zakonu o udžbenicima ne stoji da se ne sme okačiti na internet u pdf formatu:

aleksandar-kavcic-printscreen 770

 *Aleksandar Kavčić, Foto: Printscreen

- Svi udžbenici okačeni na sajtu odobreni su od Ministarstva prosvete - navodi Kavčić. - Ne postoji klauzula u zakonu, koja ne dozvoljava cenu knjiga od nula dinara. Izdavači, čije pisanje udžbenika sponzoriše Fondacija će, zaista ponuditi tržišnu cenu štampe i distrubucije ukoričenog udžbenika, od samo dva dinara po stranici, sa pdv. Zakon jasno kaže da udžbenici koji imaju broj i datum izdavanja rešenja o odobrenju rukopisa, ulaze u katalog, a svi udžbenici na sajtu to imaju.

"Udžbenički kartel" sačinjen je samo od izdavača predvođenih nemačkim "Kletom" i hrvatskim BIGZ-om, te tu nema državnog Zavoda i drugih malih izdavača.

(kutaknet.com / novosti.rs)

Share this article