Poučna priča: Hvala ti, Bože, što se tvoja ljubav širi svugde preko ljudskih srca i ruku!

Jednog dana, siromašan mladić koji je prodavao robu od vrata do vrata da bi platio školovanje, pogledavši u džep otkrio je da ima samo jedan malecni novčić, a bio je gladan.

Odlučio je da zamoli za malo hrane na vratima sledeće kuće. Ipak, kad mu je mlada i veoma lepa žena otvorila vrata, postideo se, i umesto da zatraži malo hrane, zatražio je samo čašu vode.

Mladoj se ženi, videvši ga, učini da je možda gladan i, umesto vode, dade mu veliku čašu mleka. On prihvati čašu i vrlo lagano je popi, zatim je upita: - Koliko sam dužan?

Ona odgovori: - Majka nas je učila da se ljubaznost ne naplaćuje.

- Onda, od srca vam hvala, reče mladić.

Mladić, Hauard Keli, se odlazeći od te kuće, nije samo osećao fizički jačim, već je i vera u Boga i čoveka u njemu takođe ojačala, a bio je pre toga spreman da odustane i sve napusti.

Godinama kasnije, ta žena se veoma ozbiljno razbolela. Lokalni doktori su bili nemoćni. Napokon, uputili su je u veliki grad gde su postojali specijalisti koji su mogli da prouče tu retku bolest koju je imala. Dr Hauard Keli je pozvan takođe na konsultacije. Kada je čuo ime grada, čudno svetlo je obasjalo njegove oči. Odmah je ustao i sišao do hola gde je bila njena soba. Ogrnut doktorskim mantilom ušao je da je vidi. Prepoznao ju je odmah. Vratio se u sobu za konsultacije rešen da pruži sve od sebe da bi joj spasio život. Od tog dana obratio je specijalnu pažnju na njen slučaj.

Nakon dugačke borbe bitka je dobijena. Dr Keli je zatražio od finansijske službe da mu dostavi finalni obračun za njeno lečenje, na odobravanje. Kad je dobio račun, pogledao ga je i dopisao nešto na ivici računa, i poslao joj je račun.

Kada je žena dobila račun, plašila se da ga otvori - bila je sigurna da će morati do kraja života da plaća. Ipak, pogledala ga je, i nešto što je bilo napisano na ivici, privuklo je njenu pažnju. Pisalo je: "Plaćeno u potpunosti jednom čašom mleka", potpis: Dr Hauard Keli.

Suze radosnice su joj preplavile lice, i njeno srećno srce je molilo: "Hvala ti, Bože, što se tvoja ljubav širi svugde preko ljudskih srca i ruku!"

(KutakNet)

 

Share this article