Poučno i kratko: Parabola o tome kako se ko nosi sa teškoćama u životu

Svi mi nailazimo na razne izazove, poteškoće i prepreke na životnom putu. Pitanje je kako reagujemo, odgovaramo na njih, kako se nosimo sa padovima, neuspesima, kako menjamo okolnosti i kako te okolnosti menjaju nas.

Sajt Bright Side uz pomoć poučne priče objašnjava, pa može se slobodno reći i, suštinu života:

 

“Jednom, devojka ode da poseti oca. Bila je tužna i rekla mu je:
“Tata, toliko sam umorna od svega, sve je krenulo po zlu na poslu, i u mom privatnom životu, nemam više snage da se borim. Šta da radim?“

Njen otac je odgovorio:
“Pokazaću ti.”

Stavio je tri posude sa vodom na vrele ringle, i u jednu je ubacio šargarepu, u drugu jaje, a u treću kafu. Nakon nekoliko minuta isključio je šporet i pitao ćerku:

“Šta se desilo sa svakom od njih?”

– “Šargarepa i jaje su se skuvali, a kafa se rastvorila,” odgovorila je devojka.

“Naravno,” odgovorio je otac, “ali ako pažljivije razmotrimo, možemo da vidimo da je šargarepa, koja je bila tvrda, postala meka. Ali jaje koje je bilo lomljivo i tečnije, sada postalo tvrdo. Oni i dalje izgledaju isto kao i pre, ali iznutra su potpuno drugačiiji i to zbog uticaja iste neprijateljske “sile”. Isto se dešava i sa ljudima. Oni koji su delovali da su jaki spolja, pod pritiskom mogu to da izgube, ali postoje i oni koji deluju “lomljivo”, slabašno i nežno, ali su jači i snažniji kada se suočavaju sa istim teškim okolnostima.”

-“A šta je sa kafom?”

– “Eh, kafa je najinteresantnija. Potpuno se rastvorila u novoj, agresivnoj sredini, i – promenila je. Pretvorila je ključalu vodu u divan, osvežavajući napitak. Kafa je kao čovek koga ne mogu da promene različite okolnosti, i umesto da se menja pod pritiskom, on ih pretvara u nešto novo, pronalazi način da izvuče korist i stekne nova znanja… Poenta je u tome da kako reaguješ na teške situacije – u potpunosti zavisi od tebe. To je tvoj izbor.”

(Izvor: BIZLife)

Share this article