PRIČA O POSLEDNJEM PUTOVANJU: Ko je to ko nas uvek prati, a u životu je često zanemarujemo

Bio jednom jedan bogati trgovac koji je imao četiri žene.

Najviše je volio svoju četvrtu ženu. Poklanjao joj je bogate poklone, brinuo se o njoj dajući joj svo materijalno bogatstvo.

Također je volio i svoju treću ženu. Bio je ponosan na nju i uvijek je pokazivao svojim prijateljima. Ali uvijek je postojao strah kod njega da će ga ona napustiti i otići s nekim drugim daleko od njega.

Volio je i svoju drugu ženu ona je pažljiva i brižna prema njemu. U stvarnosti, njoj se najviše ispovijedao. Kad kod bi trgovac imao problem prilazio bih svojoj drugoj ženi koja bi mu uvijek pomogla i vodila bi ga kroz teška vremena.

Ali trgovac je imao i svoju prvu ženu, koja mu je bila vjerna i pomagala mu godinama da stekne svo to bogatstvo. Brinula se o domaćinstvu i obitelji. Međutim, trgovac je nije volio i jedva da ju je primjećivao.

 

Jednoga dana trgovac se razboli. Znao je da će umrijeti uskoro. Razmišljao je o svom bogatstvu i životu punom blaga, pa reče sebi: “Imam četiri žene. Ali kada umrem, ostati ću sam.”

Odluči on razgovarati s njima, pa upita prvo svoju četvrtu ženu: “Volim te najviše od svih. Davao sam ti sve najbolje stvari i brinuo se o tebi. Sada umirem i htio bih da me slijediš kroz moju smrt.” Ona se iznenadi: “Ne dolazi u obzir” odgovori mu ona i napusti ga ne rekavši ni riječi više.

Njen odgovor mu probi grudi poput oštra noža. Tada trgovac, sav utučen, upita svoju treću ženu: “Volio sam te i uvijek bio u tvom društvu. Sada kada umirem, želiš li me pratiti kroz smrt?“ „Ne,“ odgovori ona, „život je tako dobar ovdje i čim ti umreš ponovno ću se udati za drugoga.” Te riječi slomiše trgovčevo srce.

Upita potom svoju drugu ženu: “Uvijek sam te pitao za savjet i ti si mi pomagala. Sada ponovo trebam tvoju pomoć. Kada umrem hoćeš li biti uz mene?“ „Na žalost, ne mogu ti više pomoći,“ odgovori mu druga žena. „U najbolje slučaju otpratiti ću te do groba.” Njen odgovor ga pogodi poput munje i on se sruši bez riječi duboko razočaran.

Tada začuje glas: “Ja ću ići s tobom. Slijedit ću te bez obzira gdje ćeš ići.” Trgovac podigne pogled prema svojoj prvoj ženi. Bila je tako jadna, neuhranjena. S tugom u grlu trgovac reče: “Trebao sam se bolje brinuti o tebi. Ti me jedina nisi napustila.”

U stvarnosti, svi mi imamo četiri žene…

Četvrta žena je naše tijelo. Bez obzira koliko se brinuli o njemu, napustit će nas kada umremo.

Naša treća žena je naše bogatstvo i ono što imamo u materijalnom svijetu. Kada umremo sve odlazi drugima.

Druga žena je naša obitelj i prijatelji. Bez obzira koliko bili bliski s njima, u najboljem slučaju će nas ispratiti do samoga groba.

Prva žena je naša duša. Često zanemarena u traganju za materijalnim bogatstvom i privremenim užicima. Ona nas jedina prati iz života u život.

(Izvor: Atma)

Share this article