Sve što Bog čini je savršeno: Mudra priča o njegovoj pravdi koja nikog ne zaobilazi!

Često se žalimo u životu zbog negativnih stvari koje nam se događaju, zaboravljajući da ništa nije slučajno i da sve ima svoju svrhu.

Kralj koji nije verovao u Božiju dobrotu imao je roba koji bi u svim okolnostima rekao: "Moj kralju, nemojte biti obeshrabreni, jer sve što Bog čini je savršeno. On ne greši."

Jednog dana otišli su, po ko zna koji put, zajedno u lov. Tokom tog lova u samoodbrani divlja zver je napala kralja. Njegov rob je uspeo da ubije životinju, ali nije uspeo da sačuva svoje veličanstvo da ne izgubi prst. Ljut i bez imalo iskazivanja zahvalnosti što je spašen, plemić upita: "Je li Bog dobar? Da je dobar, ja ne bih bio napadnut i ne bih izgubio prst."

Rob mu odgovori: "Moj kralju, uprkos svemu, ja vam samo mogu reći da je Bog dobar, i da On zna zašto se to dogodilo. Sve što Bog čini je savršeno. On nikada ne greši."

Besan zbog odgovora, kralj je naredio da uhapse i zatvore njegovog roba u najmračniju tamnicu. Posle mesec dana, kralj je opet otišao u lov, ali ovaj put sam. Na njegovu nesreću, posle kraće jurnjave i borbe uhvatiše ga neki divljaci koji su od pamtiveka obavljali ritualno žrtvovanja ljudi.

 

Na oltaru i spremni da žrtvuju plemića, divljaci su primetili da njihova žrtva nema jedan prst. U skladu s njihovim običajima, samo zdrava i cela osoba sa svim svojim delovima može biti ponuđena bogovima. Kralj bez prsta se smatrao lošom i potcenjujućom žrtvom za njihove bogove. Stoga su oslobodili kralja. Nakon povratka u palatu, kralj je naredio da oslobode roba. Primio ga je radosno i rekao:

"Bog je uistinu bio dobar prema meni! Gotovo da su me ubili neki divljaci, ali sreća, zbog jednog prsta koji nisam imao, oslobodiše me. Ali imam jedno pitanje: ako je Bog tako dobar, zašto je meni dopustio da tebe stavim u zatvor?"

Rob odgovori: "Moj kralju, da sam ja išao sa tobom u lov, i mene bi uhvatili i verovatno žrtvovali, jer ja nisam bez jednog prsta. Zapamti, sve što Bog čini savršeno je. On nikada ne greši. Dao ti je da me staviš u zatvor kako ne bih išao sa tobom u lov."

Često se žalimo u životu i negativnim stvarima koje nam se događaju, zaboravljajući da ništa nije slučajno i da sve ima svoju svrhu.

Svako jutro predaj svoj dan Bogu, nemoj biti u žurbi. Traži od Boga da nadahnjuje tvoje misli, vodi ono što radiš i ublažuje tvoja osećanja. I nemoj se plašiti.

Raduj se, Bog je uvek u pravu!

(Izvor: Opanak.rs)

Share this article