U OVOJ OSNOVNOJ ŠKOLI UČENICI UZ AZBUKU I SABIRANJE UČE I DA MESE HLEB!

Učiteljice OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Svilajncu Vesna Momirović i Nataša Stanković uče prvake da mese pogaču ispod sača i prave makalo, odnosno vurdu, sa kojom se ona jela, uče ih da prepoznaju po ukusu razne sorte domaćih jabuka, šta mogu da proizvedu, a da to bude zdravo i da ne bude iz uvoza.

 

Učiteljice su pokazivale predmete koji su nekada korišćeni za pripremanje hrane, poput avana i zemljanog posuđa. One to rade u okviru obrazovnog projekta "Riznica ukusa stiže u naše škole", koji se realizuje u okviru projekta "Hrana je kultura", a koji finansira program "Kreativna Evropa" u okviru evropske godine kulturne baštine. Cilj projekta, koji će trajati mesec dana, jeste upoznavanje dece sa zdravom hranom, biodiverzitetom i očuvanjem starih recepata od zaborava.

  Prvaci sa učiteljicama Natašom Stanković, prvom zdesna, i Vesnom Momirović

Prvaci sa učiteljicama Natašom Stanković, prvom zdesna, i Vesnom Momirović, Foto: Z. Gligorijević

- Od četiri odeljenja prvog razreda izabrale smo dva, tačnije 54 đaka. Vodili smo ih u Poljoprivrednu školu u kojoj su mogli da opipaju i da probaju domaće voće i povrće. Zanimljivo je da neki od njih nikada nisu jeli jabuke, niti zelenu salatu, a sada to čine. Vodili smo ih i u Prirodnjački centar Srbije gde su se upoznali sa biodiverzitetom, jer je trebalo da shvate da kako izumiru biljne i životinjske vrste s naše planete, tako nestaje i hrana. Na taj način se uče da čuvaju životnu sredinu - kaže učiteljica Stanković.

 

Njena koleginica Momirović dodaje da su na taj način decu naučili da treba da "čuvaju i prehrambenu baštinu, jer je ona naše nasleđe". Recept za vurdu biće predstavljen na izložbi u Beogradu, Briselu i italijanskom Palencu, a najbolji recepti iz škola u kojima su realizovani projekti biće nagrađeni.

Učiteljice su đake naučile i da šećere jabuke, jer je i to specijalitet njihovog kraja. Da bi uključili sva čula, napravile su "čarobnu kutiju" u koju su zavlačili ruke i morali da prepoznaju šta je u njima, organizovale igru memorije, a đaci su morali da odgovaraju koja hrana odakle stiže...

Foto: Z. Gligorijević

ŠKOLSKA ZADRUGA

Kreatvne učiteljice Stanković i Momirović su s prošlom generacijom osnovaca organizovale radionice u kojima su pravili uskršnje, novogodišnje i ukrase od čokolade, kao i predmete od recikliranog materijala. Novcem kojim su zaradili prodajom ukrasa, plaćena je ekskurzija na Hemijski fakultet i Etnografski muzej. Iako su sve same osmislile i radile sa decom, učiteljice nisu uzele dnevnice.

Kako su i sa ovom generacijom počele da prave medenjake, kolače od topljene čokolade i ukrase koje će prodavati, a novac će opet sakupljati za ekskurziju, direktor škole Igor Dimić formirao je đačku zadrugu, prvu na teritoriji Pomoravlja.

(Izvor: Večernje Novosti / Autor: Z. Gligorijeić)

Share this article