Učenici treba da reše zadatke koji ne podrazumevaju "bubanje", nego nešto sasvim drugačije: Koliko je ovo zaista primenljivo, naročito u gimnazijama?

Prvaci sada uče da je pristojno pokupiti igračke za sobom i ne bacati smeće po ulici.

Kada se kaže "hvala", zašto treba pridržati vrata starijim osobama i ne bacati smeće okolo, kako se prelazi ulica - samo su neke od životnih stvari koje prvaci moraju da znaju po novom nastavnom programu. Naime, novi kontrolni zadaci za predmet Svet oko nas od sedmogodišnjaka traže da znaju sve same praktične i korisne stvari, a ponajviše pristojno ponašanje.

   

Tako prvaci sada uče da je pristojno pokupiti igračke za sobom i ne bacati smeće po ulici, ali i kako da prepoznaju kada je neko srećan ili tužan i kako se, na primer, zove tatina sestra.

Đaci se uče i pristojnom ponašanju, kcknjizara.rs

Učiteljica Nataša Nikolić Gajić kaže da se đaci uče praktičnim i funkcionalnim znanjima, a ne samo prostom ponavljanju činjenica.

- Težimo da ih naučimo da primene sve što nauče. Recimo, ne samo da moraju da znaju da napišu kako se prelazi ulica, već ih izvodimo da to pokažu i na delu. Učitelj je sada više partner deci. Više nije poželjna nastava u kojoj učitelj stalno priča, a đaci stalno slušaju - kaže Nikolić Gajić.

Ministarstvo prosvete još ranije je najavilo da će od ove školske učenici prvog i petog razreda osnovne škole i prvog razreda gimnazije biti oslobođeni "bubanja", te da će gradivo biti rasterećenije i prilagođenije životnom iskustvu.

Smanjenje obima gradiva jedna je od novina i za peti razred. Recimo, cela oblast glasovnih promena prebačena je u šesti razred, smanjen je broj dela koja se analiziraju na času, ali je vraćena obavezna domaća lektira. Predviđeno je da se gramatika ne uči faktografski, već kroz primere na književnim delima koja čitaju.

Da li su ove lekcije više ili manje važne od azbuke i brojeva? Ostavite nam odgovore u komentarima.

(Izvor: telegraf.rs / M. L.)

Share this article