Životne lekcije koje smo naučili od Kuma

Kum (prvi, drugi i treći dio) su kultni klasici, jedan od najpopularnijih filmskih serijala svih vremena.

Kum nije samo zabavna gangstersga saga, već je to i slojevita priča o moći, obitelji i kapitalizmu.

Filmovi i knjiga sadrže veliki broj životnih lekcija koje možemo naučiti od Kuma, a to je svakako “ponuda koju je nemoguće odbiti”.

1. NE OBEĆAVAJTE AKO ZNATE DA NE MOŽETE OBEĆANJE I ISPUNITI

Vaša riječ je najvažnija stvar koju imate za ponuditi. Ne uzimajte je zdravo za gotovo. Uvijek prvo promislite možete li obećanje ispuniti. Sasvim je u redu na pokoji zahtjev reći „ne“ (osim ako nije na dan kada se udaje vaša kćer).

2. NE MIJEŠAJTE SE U PRIVATAN ŽIVOT DRUGIH LJUDI

Pogotovo se ne miješajte u život bračnog para. Trač ili davanje savjeta o osobnim stvarima i treba uvijek ostati nečiji osobni život- to je osobna privatnost koja se mora poštivati. Kad su Connie i Carlo imali svađu za stolom, Sonny je pokušao intervenirati, ali je bio ušutkan od gospođe Corleone “Sonny, ne miješaj se” – Carmela Corleone

3. OBITELJ JE NAJVAŽNIJA STVAR U ŽIVOTU

Krv je gušća od vode. “Čovjek koji ne provodi vrijeme sa svojom obitelji, nikada ne može postati pravi muškarac” i “Jedino bogatstvo na ovom svijetu su djeca, važnija od sveg novca ili moći na zemlji” – Don Vito Corleone

4. NEMOJTE IĆI PROTIV SVOJE OBITELJI

Nemojte biti kao Fredo Corleone. Bez obzira na to koliko ne volite svoju obitelj, oni su vaša obitelj. Iz poštovanja, nikad ne idite protiv svoje vlastite krvi, osim ako niste spremni na posljedice otuđenja (ili smrt). “Fredo,  ti si moj stariji brat, i ja te volim. Ali nemoj nikada ići protiv obitelji. Nikad. “- Michael Corleone

 

5. NIKAD NE REAGIRAJTE DOK STE EMOTIVNI

Djelujte nakon što ste u glavi promislili o svim mogućim posljedicama koje bi se mogle dogoditi. Mislite mudro i diplomatski. Emocionalni ispadi, poput onih Santino “Sonny” Corleonea, koje su ga na kraju dovele do dna. Zašto? Jer je postao predvidljiv. Nemojte nikada postati predvidljivi. “Nikad ne mrzite svoje neprijatelje. To utječe na vašu prosudbu. ” – Michael Corleone.

6. DRŽITE PRIJATELJE BLIZU, ALI NEPRIJATELJE JOŠ BLIŽE

Jednim okom uvijek pazite na svoje neprijatelje, a životnu partiju šaha igrajte precizno, predano i taktički. Zadržite dobre odnose, jer se u protivnom nećete moći vratiti u igru. Pogotovo u javnosti. Kad je Michaela Corleonea zastrašivao senator Pat Geary,  on je jednostavno odgovorio: “Moja ponuda je ovo… ništa.” On je zadržao senatora u svom krugu i na kraju ga držao u šaci.

7. USPOSTAVITE PRIJATELJSTVA IZ POŠTOVANJA, POSLOVANJA I POVJERENJA

Obitelj ne možete birati, ali prijatelje možete. Uzmite u obzir prednosti koje određeno prijateljstvo može donijeti. Isto tako, uzmite u obzir nedostatke. Izvažite prednosti i mane i pažljivo odaberite. “Prijateljstvo je sve. Prijateljstvo je više od talenta. Ono je više od vlade, gotovo jednako obitelji.” – Don Vito Corleone.

 

8. KRIMINALCI NA UTJECAJNIM POZICIJAMA SU NAJMOĆNIJI KRIMINALCI

Od Wall Streeta do Bay Street-a, međunarodni investitori i političari, ljudi na visokim pozicijama mogu stvoriti više kaosa i utjecati na svoju obitelj na puno lošiji način od prosječnog kriminalca. Dakle, obrazovanje i rad su vaši putevi prema gore, u gornje slojeve društva. To je životna lekcija koju morate prigrliti ako želite postati uspješan i moćan. Prosječni ulični kriminalac neće se proslaviti u velikoj shemi poslovanja. “Odvjetnik s aktovkom može ukrasti više novca od muškarca s pištoljem.” – Mario Puzo – Kum
Michael: Moj otac se ne razlikuje od bilo kojeg moćnog, snažnog čovjeka, niti od predsjednika ili senatora.
Kay Adams: Znaš li kako naivno zvučiš, Michael? Predsjednici i senatori ne ubijaju ljude.
Michael: Oh. Tko je sada naivan, Kay?

9. VAŠ POSAO MORA OSTATI PRIVATNA STVAR, O POSLU RASPRAVLJAJTE SAMO S ČLANOVIMA OBITELJI

Michael Corleone: “Nemojte me pitati o mom poslu!” Ne raspravljajte o svom osobnom ili obiteljskom poslu sa strancima. Nikad se ne zna tko će iskoristiti te podatke u svoju korist, za svoje osobne dobitke.

10.NASILJE JE ZADNJA OPCIJA

Kroz cijelu pruču Kuma provlači se poruka o preferiranju diplomacije umejsto nasilja. Nakon što rat počne, životi su izgubljeni, poslovi usporavaju ili se potpuno zaustavljaju, a to je financijski poražavajuće. “Ne volim nasilje, Tome. Ja sam poslovni čovjek. Krv je veliki trošak.”- Solozzo.

11. DROGA JE NEPOŽELJNA

Čak i kriminal imaju listu nepoželjnih stvari, a droga je na vrhu. Prodaja droge kvari nečiji javni imidž. “Istina je da imam mnogo prijatelja u politici, ali oni ne bi bili tako prijateljski nastrojeni da znaju da prodajem drogu umjesto kockanja, kojeg smatraju bezopasnim porokom. “Ali droga, to je prljav posao.”- Don Vito Corleone.

 

12. NIKAD NEMOJTE NEŠTO TRAŽITI A DA ZAUZVRAT NE PONUDITE SVOJE PRIJATELJSTVO I POŠTOVANJE

Kada od nekoga nešto zahtjevate, učinite to s poštovanjem i ponudite zauzvrat prijateljstvo i odanost. U protivnom smatrati će vas slabim, nepouzdanim i nepovjerljivim. “Sada si ti došao k meni i kažeš: ”Don Corleone, podari mi pravdu”. Ali nisi pravdu tražio s poštovanjem. Nisi mi ponudio prijateljstvo, čak nisi ni razmislio da mi se obratiš sa “Kume”. Umjesto svega toga, ušao si mi u kuću, na dan vjenčanja moje kćeri, i tražiš od mene da ubijem za novac.” – Don Vito Corleone.

13. IZGRADITE SNAŽNU ZAJEDNICU

Pomažite drugima i dobit ćete pomoć natrag. Također ćete dobiti poštovanje. Don Vito Corleone izgradio je snažno carstvo jake zajednice. Pomagao je susjedima i prijateljima i uspostavio veliki ugled. “Jednog dana, a taj dan možda nikada neće doći, ja ću pozvati vas da učinite uslugu za mene” – Don Vito Corleone

14. NE UZIMAJTE STVARI PREVIŠE OSOBNO

Ponekad, jednostavno morate imati na umu da ” to nije osobno, to je posao” – Michael Corleone.

 (Zdravaisretna)

 

Share this article