20 GODINA BEZUSLOVNE LJUBAVI: Priča o čoveku i psu koja će vam ZAGREJATI SRCE

Pas Vanja će uskoro napuniti 20 godina, a za sve to vreme nije se razdvajao od svog vlasnika i prijatelja Sokola Andrejevića iz Kraljeva.

- Ljudi ne veruju da je toliko star, a Vanja ima srca i želje da se i dalje igra i juri sa nama, ali starost ga je usporila. Mnogo ga volim i on je moj najbolji prijatelj – kaže Sokol.

Sokol i Vanja su se upoznali pre dve decenije u parku kod nekadašnjeg Doma društvenih organizacija u Kraljevu, kada ga je kao štene od 4-5 meseci ugledao kako luta parkom. Sokol se sažalio nad gladnim psićem i nahranio ga kako bi mogao da opstane na ulici. Međutim, pas je krenuo za njim do njegovog ulaza u zgradu, gde ga narednih dana stalno dočekivao.

   

- Nije hteo da ode od ulaza dok ja ne siđem. Malo po malo, i počeo je sve više da me osvaja. Posle ulaza ispred zgrade preselio se ispred ulaznih vrata stana, gde je spavao na otiraču. Kad je napunio godinu dana, moja tadašnja porodica, jer su mi roditelji još bili živi, sestra i ja smo odlučili da Vanja počne da živi sa nama – ispričao je Sokol Andrejević za “Blic”.

Foto: N. Božović / RAS Srbija

Ime Vanja je dobio sasvim slučajno, jer je Sokolova drugarica kada ga je ugledala, prvo izgovorila da ima oči kao njen prijatelj Vanja. I tako je pas dobio ime.

Veza između Vanje i porodice Andrejević postaja je neraskidiva nakon jedne noći kada je alarmirao celu porodicu na požar koji joj se spremao u stanu.

- Vanja nije imao običaj nikada da laje noću. Jedne noći tako je glasno počeo da laje i da trči iz sobe u sobu, kako bi probudio ukućane. Kada je video da smo počeli da ustajemo, stao je ispred vrata kupatila. Kako smo prilazili vratima, počeo je da se oseća miris kablova koji gore. U pitanju su bile žice u bojleru, i mi smo ga odmah isključili. Sutradan nam je majstor rekao da je bojler mogao da eksplodira. Tako nas je Vanja spasio, i od tada je postao ravnopravan član porodice – priča Sokol.

 

Znao je Vanja, ranije, dok su i on i Sokol bili mlađi, snažniji i puni života da zajedno trči na atletskom stadionu sa svojim vlasnikom. Sokol ide prvi a par koraka za njim Vanja. Kada stane jedan, staje i drugi, a dok trče, onda su to radili obojica.

- Vanja je sve sam naučio, a mnogo toga je znao. Nikada se nije uneredio u stanu, dok sam radio kao prodavac, sedeo bi ispod tezge. Znao je da mi da šapu i da me poljubi. Čim bi video otvorena vrata našeg auta, odmah je ulazio. Neverovatno jaka veza se stvorila između nas. Toliko jaka, da mislim da neće biti raskinuta ni kada jednog do nas dvojice ne bude bilo više. On je najbolji prijatelj kojeg imam – rekao nam je na kraju Sokol Andrejević iz Kraljeva.

Retkost da pas napuni 20 godina

Većina pasa živi u proseku 10-13 godina. Kovrdžava pudla, recimo živi u proseku 16 godina, Čivava oko 15 godina, bigl od 12-14 godina, labrador retriver 12 godina. Tako da je naš junak Vanja, sve ove rase pasa koje spadaju u najdugovečnije, odavno premašio.

 

(Izvor: Blic.rs / Nenad Božović) 

 

Share this article