21 način da koristite aluminijumsku foliju

Gotovo da nema kuće koja nema aluminijumsku foliju u nekoj fioci u kuhinji !

Ovo je jedna od najpraktičnijih stvari koje je čovečanstvo izmislilo,  a mi vam otkrivamo 21 nov način da je koristite !

1. Sprečite ivice kora za kolače da zagore tako što ćete ga pokriti aluminijumskom folijom. Folija će sprečiti da se ivice prepeku, a ostatak kolača će lepo porumeneti.

2. Kreirajte poseban oblik svojih torti za dečji rođendan. Foliju presavijajte i pravite čvrste savitljive trake od kojih ćete formirati željeni oblik tako što ćete ih slagati na dno pleha za pečenje. 

3. Omekšajte stvrdnuti braon šećer i vratite ga u njegovo peskovito stanje tako što ćete odlomiti komad, zaviti ga u aluminijumsku foliju i peći 5min u rerni zagrejanoj na 150 stepeni.

4. Dekorišite tortu uz pomoć folije tako što ćete je upotrebiti umesto kese za dekoraciju. Urolajte komad folije u fišek, ostavljajući rupu kroz koju ćete istiskivati fil i praviti svoje šare na torti. Dobra stvar je što po završetku jednostavno samo bacite foliju ! Nema pranja !

5. Zadržite toplotu svom sveže spremljenom peciva ili mesa. Zamotajte tek ispečene kiflice, hleb ili pile u salvetu, pa u aluminjumsku foliju. Folija će zadržati toplotu i svežinu, a salveta upijati vlagu od kondenzacije.

6. Sprečite curanje sladoleda iz korneta koji jedu vaša deca tako što ćete ga umotati u komad aluminijumske folije.

7. Očistite srebro pomoću folije tako što ćete je iskoristiti za molekularnu reakciju u kojoj folija deluje kao katalizator. Sve što treba da uradite jeste da ubacite komad foliju tiganj, sipajte hladnu vodu i 2 kašičice soli, pa ubacite srebro koje želite da očistite (nakit, escajg, svećnjake i sl...) i ostavite da stoji 2-3 minuta. Nakon toga isperite i osušite srebro.

8. Očistite zagorelo dno šerpe uz pomoć folije. Ako se zadesilo da u kući nemate metalni sunđer za ribanje neuspešnog ručka sa dna šerpe, jednostavno zgužvajte komad aluminjumske folije i upotrebite je za istu stvar !

9. Poboljšajte efikasnost radijatora. Ako želite da maksimalno iskoristite toplotu koju emituju vaši stari radijatori, zalepite komad deblje aluminujumske folije na komad kartona, tako da sjajna strana folije bude spolja, pa stavite karton između zida i radijatora. Naravno, strana sa folijom treba da bude okrenuta ka radijatoru. Ovako će se toplota ,,odbijati'' o površinu folije i vraćati u vaš dom, umesto da je ,,upiju'' zidovi.

10. Sakrijte pohabana mesta ogledala. Ove mrljice starinskim ogledalima mogu dati određeni retro šarm, ali su vrlo često smetnja. Taj problem možete rešiti tako što ćete komad aluminujmske folije, zakačiti za zadnju stranu ogledala,okrećući mu sjajnu stranu. Nemojte lepiti foliju selotejpom već prbajte da je fiksirate koristeći ram.

11. Naoštrite makaze! Imate otupele makaze i aluminumsku foliju ? Smatrajte svoj problem rešenim ! Presavijte komad folije nekoliko puta, pa ga jednostavno isecite makazama bar 3-4 puta. I to je to !

12. Pomerajte nameštaj bez muke i oštećivanja podova ako što ćete pod nogice staviti aluminijumsku foliju okrenutu mat stranom ka gore. Mat strana je zapravo klizavija od sjajne !

13. Fiksirajte baterije. Daljinsk iupravljač, baterijska lampa ili džojstik za igrice rade povrmeno ? To je verovatno zbog toga što je olabavljen kontakt baterija. OVaj problem se lako rešava uz pomoć alu folije. Savijajte komad folije po polovini nekoliko puta dok ne dobijete mali jastučić koji ćete staviti između baterije i kontakta. 

14. Ubrzajte peglanje odeće tako što ćete aluminijumskufoliju staviti direktno na drveni deo daske za peglanje, preko navucite navlaku i peglajte 3 puta brže ! Zašto ? Drvo iz daske za peglanje upija polovinu toplote koju emituje pegla. Aluminijumska folija će vam je vratiti i ubrzati peglanje.

oš jedna upotreba folije kada je u pitanju peglanje jeste u čišćenju pegle. Ako su počele da se hvataju čestice tkanine na ploču, pa se lepi za garderobu, jednostavno vrelom peglom pređite preko komada folije. 

15. Imate probleme sa insektima koji napadaju povrće u vašoj bašti ? Jednostavno ubacite komade aluminujmske folije između biljaka i problem će biti rešen + vaša bašta će dobijati više sunčeve svetlosti zbog refleksije sa folije !

16. Druga upotreba folije u bašti jeste da zaštitite mlada stabla svojih sadnica. U kasnu jesen umotajte stabla pri tlu sa dva sloja deblje alu folije, ali ne zaboravite da je skinete na proleće.

17. Zaštitite roštilj, tačnije sprečite masnoći iz mesa da curi u žar i stvara vatru koja će vam spržiti kulinarski trud tako što ćete preko rešetke staviti komad alu folije. Takođe, aluminijumskom folijom možete i očistiti rešetku.

18. Improvizovani tiganj za odlazak u prirodu ! IDete na kampovanje i ne biste baš da nosite tiganj od kuće ? Ne brinite, aluminijumska folija će vam pomoći da napravite improvizovani tiganj ! Uzmite račvastu granu koja formira slovo V, pa dva kraka spojite sa nekoliko slojeva deblje alu folije i dobile ste tiganj !

19. Napravite praktičan levak ! Kada ne želite da vaš suprug/dečko upropasti jedini levak koji imate u kući tako što će kroz njega sipati ulje u motor svog dvotočkaša ili četvorotočkaša, napravite mu levak od alu folije tako što ćete je presaviti na pola da bude čvršća, a onda urolati u višek . Ovakav levak može i vama poslužiti u kuhinji !

20. Napravite paletu za boje. Imate u kući malog umetnika koji volida slika  temperama ? Kako ne biste svaku put morale da perete njegovu paletu jednostavno je zaštitite folijom, koju ćete nakon upotrebe brzo skinuti i baciti. Folija može poslužiti i kao zamena za paletu ako nema te pravu. Samo je zalepite za komad kartona !

21. Kao poklopac - Nemate odgovarajući poklopac za šerpu ili vok ? Nema problema ukoliko imate alu foliju ! Jednostavno je namestite preko šerpe/voka i stisnite uz rubove !

(mogujatosama.rs)

Share this article