5 idealnih pasa za mali stan: Nikad se nećete pokajati ako uzmete ove rase!

Svaki pas, bez obzira na rasu i veličinu, može da živi u stanu, samo ukoliko ima dovoljno prostora i nege.

Svakodnevne šetnje i briga o životinjama se ne dovode u pitanje, zato dva puta razmislite pre odluke o kućnom ljubimcu i koja rasa bi bila idealna za vas.

Pri izboru psa, najbolje je da se vodite karakterom, a ne veličinom psa. Američki kinološki savez sastavio je listu pasa koji su idealni za suživot u stanu, a kako smo mogli i da pretpostavimo, izbor je pao na manje rase.

 

Mops

Prvi na listi, ovaj preslatki pas vodi poreklo iz Kine i veruje se da su pripadnici ove rase preci pekinezera. Većina predstavnika ove male rase su energični i razigrani, pogotovo do treće godine života, kada postaju mirni i manje tvrdoglavi. Mopsovi su aktivni i vole da učestvuju u svim poslovima vlasnika, nikada nisu agresivni ni stidljivi, što ih čini odličnim ljubimcem i za decu. Odlično se slaže i sa drugim životinjama, uključujući i mačke. Ova rasa ima fizičku snagu i temperament malog psa, ali mu je potrebno i vreme za odmor. Poznati su po ispuštanju neobičnih zvukova kao što je roktanje i hrkanje, jer imaju kratku njušku.

Bišon

Izuzetno voli društvo čoveka, inteligentan je, odan, smeo, živahan. Lako ga je dresirati i sa njim je lako živeti, jer je veseo i samouveren pas. Voli kada su ljudi oko njega srećni, a najzadovoljniji je kada živi u porodici koja ga vodi svuda sa sobom. Druželjubiv i poslušan zauzeo je zasluženo drugo mesto. Odlično se slaže sa drugim psima, a posebno sa decom, koja odgovaraju njegovom razigranom duhu i lako uče trikove.

Španijel kralja Čarlsa

Pas kralja Čarlsa nosi i titulu najslikanijeg psa na svetu. Veseo, živahan i drag pas koji neprestano maše repom. Odan i inteligentan, pre svega društven, ne voli samoću, pa ga ne ostavljajte dugo samog. Preporučuje se najviše starijim ljudima i deci zbog svoje blage naravi, međutim kako vodi poreklo od lovačkih pasa, treba ga držati stalno na povocu, kako ga njuh ne bi odvukao na drugu stranu i pas se izgubio.

 

Ši cu

Ovo je aktivan, privržen, pametan i pre svega odan pas. Prijateljski nastrojen i nežan, željan pažnje i maženja, savršeno odgovara maloj deci. Ovo je pas svilene dlake koji se skoro uopšte ne linja, pa je tako idealan za stan.

Engleski buldog

Engleski buldog je kratkodlaki pas, kojem nije potrebno često četkanje, pa ni kupanje. Fizički dosta inertan i lenj, ne zahteva dugačke šetnje, pa je idealna rasa za one koji ne vole puno vremena da provode napolju. Dovoljne su im tri kratke šetnje u toku dana, ipak obratite pažnju na ishranu, jer su skloni gojenju. Veoma inteligentan i umiljat, buldog je odličan pas čuvar, nije prgave naravi, iako deluje zbog izgleda, a ukoliko se dresira na pravi način, nije ni previše tvrdoglav.

(Izvor: avaz.ba)

Share this article