7 biljaka koje možete da gajite u vodi, bez zemlje i zalivanja

Bez razmišljanja o zemlji i zalivanju - ove biljke lepo će da rastu u posudama sa vodom i jednostavnije su za održavanje.

Najjednostavnije je da uzmete pelcer biljke sa korenom i ubacite ga u staklenu flašu napunjenu običnom vodom. Izbegavajte direktnu upotrebu hlorisane vode jer nije dobra za biljna vlakna. Pijaća voda, ostavljena da odstoji preko noći je poželjna za upotrebu, kao i kišnica. Izvorska ili bunarska voda su najbolje jer imaju izvesnu količinu rastvorljivih minerala koji su korisni za biljke.

PROČITAJTE JOŠ Mačka je u stanju da isceli sve bolesti: Ovako štiti vas i vašu porodicu od nesreće!

Reznice (izdanci) brzo puštaju korenje u vodi. Nije potrebno da vodi dodajete suplemente za brži rast. Dovoljno je da iz bašte isečete izdanke biljke i stavite ih u posudu napunjenu vodom.

 

1. Menta

Menta je biljka koja se najviše koristi u medicinske svrhe jer sadrži visok nivo mentola. Uzgajanje mente u vodi je jednostavno. Potrebno je samo da stavite sveže pelcere u vodu kako bi izrasli novi mladi izdanci.

2. Origano 

Uzmite sveže reznice i stavite ih u vodu i primenite savete za uzgajanje u vodi.

PROČITAJTE JOŠ Kardiolog otkriva: Evo koje namirnice da izbegavate ako vam je stalo do zdravlja srca

3. Bosiljak 

Bosiljak je biljka kojoj prija toplina i može dugo da opstane u posudi punoj vode, sve dok je toplo u prostoriji. Uzmite pelcere pre nego što počne da cveta.

4. Žalfija 

Uzmite renice žalfije na proleće i ubacite ih u vodu. Ovoj biljci je potrebna osvetljena i prozračena prostorija jer je sklona plesni.

   

5. Matičnjak

Listovi ove biljke mogu da se koriste za čaj i vrlo je popularna u domaćinstvima. Pelcere je najbolje uzeti na proleće ili u jesen. Matičnjaku je potrebno 3-4 nedelje da pusti korenje. Takođe, vodite računa da posude sa vodom držite na toplom, osvetljenom mestu na kom će biljka dobijati potrebnu svetlost. Voda treba da bude čista i trebalo bi da je redovno menjate.

ruzmarin-pixabay

 *Foto: Pixabay

6. Ruzmarin

Drvenastim pelcerima ruzmarina potrebno je više vremena da puste korenje ali je ovo biljka koju bez problema možete da gajite u kući na sunčanom mestu.

7. Stevija

Ova slatka biljka je odlična za slađenje čaja i drugih napitaka. Uzmite reznice u vidu grančica i stavite ih u vodu. Kako bi mogla da raste, potrebno je da joj obezbedite toplo mesto na kom će da boravi i dovoljno svetlosti.

 (kutaknet.com / lovesensa.rs)

Share this article