AKO IMATE GOMILU LIŠĆA: Nikako ne bacajte, ovo je najbolji način da ga iskoristite!

Lišće nikako ne palite i ne stvarajte dim nego ga upotrebite na mnogo korisniji način.

Na to ne gledajte kao na dodatni posao nego kao korisni dar prirode. Ovo su tri najbolja načina kako da ga iskoristite a što će vam koristiti u mnoge svrhe.

 

1. Napravite đubrivo – Ako često čistite dvorište i prikupljate gomilu lišća smestite na jedno mesto. Slažite ga na gomilu, na senovito mesto pa nakon 1-2 meseca dobićete pravo đubrivo za baštu i vrt. Sa lišćem takođe možete i zagrtati biljke jer ćete ih tako zaštiti od jutarnjih mrazeva. Ako želite da naredne godine imate najbolji travnjak samo se poslužite sa lišćem. Umesto da ga kupite, usitnite ga. Podignite sečiva na kosilici na malo više, pa pređite preko travnjaka i lišća isto kao da kosite.

2. Zagrejte prostoriju - Kada želite brzo da podignete temperaturu u kući, pojačajte vatru, tako što ćete ubaciti jednu vreću lišća u šporet za centralno grejanje ili par šaka lišća u manji kućni šporet.

PROČITAJTE JOŠ 5 SAVETA DR NESTOROVIĆA PROTIV KORONE: Šta jesti, šta piti i kako? (VIDEO)

3. Napravite dekorativni predmet – napravite vaznu za čuvanje sitnica koja će vam ulepšati svaku stalažu.

Potrebni materijal:

  • Dekupaž lepak (koji u sebi sadrži i lak)
  • Balon
  • Lišće
  • Četkica za premazivanje

Naduvajte balon i stavite ga u odgovarajuću činiju (tako da polovina balona viri) i ostavite da stoji na jednom mestu.

Premažite balon lepkom pa lepite lišće. Kada ste oblepili celu polovinu balona ostavite lišće da se dobro osuši, a onda kada se stvrdnulo uz pomoć igle probušite balon i izvucite , tako će vam ostati divna dekorativna posuda.

Share this article