Ako ste rodile, maraton za vas neće biti nikakav problem...

Prema novom istraživanju, trudovi i porođaj najtraumatičnija su iskustva kroz koje žensko telo može prolaziti, sam porođaj zahtevniji je od trčanja maratona, a oporavak od povreda traje i duže od oporavka u profesionalnom sportu. 

Mame, ako razmišljate početi se baviti trčanjem, naučnici tvrde da bi žene koje su rodile, bez problema mogle bi istrčati maraton.

Novo istraživanje Univerziteta u Mičigenu otkrilo je da su trudovi i porođaj najtraumatičnija iskustva kroz koje telo može prolaziti, a sam porođaj za žensko telo je naporniji nego višesatno trčanje! Naučnici su analizirali snimke magnetske rezonance povreda nastalih tokom porođaja i povreda u sportu, a otkrili su da su posledice porođaja slične povredama nastalima tokom bavljenja profesionalnim sportom.

– Kad bi se profesionalna sportistkinja ozledila na terenu kao žena na porođajuu, lekari bi je odmah priključili na magnetsku rezonancu. A lekari sada govore majkama: ‘Prošlo je šest nedelja od porođaja, bićete dobro, više nam ne morate dolaziti’. Ali, nisu sve žene dobro nakon tih šest nedelja, niti su sposobne vratiti se na posao i to je sasvim normalno, nisu lude zbog toga – rekla je Janis Miler, profesorka na U-M školi sestrinstva.

Prema rezultatima istraživanja, 25 posto porodilja imalo je frakture slične stres frakturama sportisata, 41 posto doživelo je pucanje mišića, a 15 posto dobilo je  povrede koje nikad nisu ni zacelile. Iako većina lekara kaže da oporavak nakon vaginalnog porođaja traje šest nedelja, kod nekih žena može potrajati i do osam meseci ili duže.

– Ne govorimo da bi sve žene nakon porođaja trebalo da idu na magnetnu rezonancu. Ali ako žena oseća da se sporije oporavlja, da ima neobične simptome ili se ne oseća ugodno i ne može više raditi Kegelove vežbe, morala bi se obratiti specijalisti – kaže Miler te dodaje da povrede mogu dovesti do problema s mokraćnim sistemom i drugih problema.

Mame, rezultate ovog istraživanja podelite s partnerom ili prijateljima kad vas upitaju: “Boli li porođaj stvarno tako jako?”, a možete zatražiti i medalju, jer je sada naučno dokazano da je zaslužujete.

Izvor: 6yka.com

Share this article