Čuveni fizioterapeut otkriva: Mekenzi vežbe vraćaju diskove u normalan položaj i eliminišu bol u celim leđima

Ne postoji jednostavan lek za bol u leđima. Kičma je sama po sebi toliko kompleksan deo ljudske anatomije, da je veoma retko moguće pronaći jedno rešenje za tako širok spektar uzroka koji mogu da izazovu bol u ovom delu tela.

Tradicionalne metode (analgetici) samo su deo tretmana; uvek treba uključiti još nešto. Ako i vi patite od bola u leđima, a naročito ako je izazvan problemima sa diskovima, probajte Mekenzi metod - skup jednostavnih vežbi koji donosi neverovatno olakšanje, a koji je osmislio priznati novozelandski fizioterapeut Robin Mekenzi.

 

Vežbe su osmišljene tako da ojačaju mišiće duž cele kičme, pojačaju izdržljivost i mobilnost mišića celih leša, kao i da ojačaju lumbalni deo i drže diskove na svom mestu, spečavajući dalje pogoršanje stanja.

PROČITAJTE JOŠ BACAMO IH, A NE ZNAMO KOLIKO SU ZDRAVE!

Glavni cilj Mekenzi metoda jeste da nauči pacijente koji pate od bola u vratu i leđima da sami sebe izleče kroz vežbe i tako sebi poboljšaju život.

 *foto: Shutterstock

Mekenzi metod će vam omogućiti brzo uklanjanje bola, sposobnost da ponovo obavljate sve dnevne aktivnosti u kojima vas je bol sprečavao i snižavaju rizik od ponovne pojave bola na minimum.

 

Važno je da sa vežbama krenete polako i lagano, da ne preterujete i ne preopteretite kičmu. 

1. Lagano istezanje

Image result for basic yoga poses sphinx

 *Foto: lessons.com

2. Istezanje stojeći

 *foto: Shutterstock

 

3. Istezanje unazad

 *foto: Profimedia

4. Istezanje s držanjem kolena

 *foto: Profimedia

5. Istezanje na stolici

Sedite na stolicu blago raširenih nogu, pa se nagnite napred ispuženih ruku i dodirnite pod ispod stolice. Zatim ruke stavite na skočne zglobove i odmorite u tom položaju nekoliko trenutaka, koliko možete.

 

6. Totalno istezanje

Stanite uspravno, sa rukama koje padaju pored tela. Zatim se lagano naginjite napred i spuštajte i ruke i leđa sve dok ne dodirnete stopala.

Pacijenti koji su praktikovali ove vežbe kažu da se i diskovi vraćaju na mesto!

Napomene: Sve vežbe su vežbe istezanja, odnosno zadržavanja položaja onoliko koliko možete. Ne smete da preterujete. Dok izvodite vežbe, gledajte da se opustite što više možete i da pravilno dišete.

Što češće priuštite sebi da legnete na tvrdu podlogu (pod) i jednostavno ispravite kičmu.

(kutaknet.com / stil.kurir.rs)

Share this article