Cvetna livada oko kuće

Za razliku od trave koja "voli" dobro nađubrenu zemlju, livadsko cveće najbolje uspeva na zemljištu siromašnom hranljivim materijama. Kada prestanete sa đubrenjem, vaš travnjak će se postepeno pretvoriti u livadu.

Ako su vam dosadile obične, "klot" zelene površine oko kuće, oplemenite ih poljskim cvećem. U svetu su veoma popularna ova "naturalna" dvorišta, jer ne zahtevaju mnogo truda, a deluju bajkovito čak i na manjoj površini. Za razliku od trave koja "voli" dobro nađubrenu zemlju, livadsko cveće najbolje uspeva na zemljištu siromašnom hranljivim materijama.

Kada prestanete sa đubrenjem, vaš travnjak će se postepeno pretvoriti u livadu. Siromašenje zemlje u bašti možete ubrzati mešanjem sa peskom. Ukoliko želite da imate mnogo cveća oko kuće, posejte travu niskog rasta (rosulju, vijuk).

Za početak, nabavite gotove travne mešavine sa semenom cveća. Tako ćete već prve godine imati lepu livadu sa bulkama i različkom. Druge godine pojaviće se hajdučka trava i volovsko oko. Koje vrste cveća će biti zastupljenije zavisi i od meteroloških uslova. Uobičajena mešavina sadrži vrste za suvo i vlažno vreme. U kreiranju izgleda vaše livade, veliki udeo imaju i vetar, ptice i insekti koji donose seme. Livadu možete da formirate i setvom različitih divljih cvetnih mešavina, a zemljište pripremite na sledeći način:

* Pokosite travu u dvorištu što kraće, pa izgrabuljajte zemljište na 3 cm dubine.

* Seme pomešajte sa peskom, polovinu rasporedite po parceli što ravnomernije. Popreko izgrabuljajte zemljište na istu dubinu i posejte preostalo seme.

* Na rubne delove travnjaka bacite više cvetne mešavine, a nakon setve dobro izgazite parcelu.

*Prve godine kosite tek na jesen. Narednih godina samo u junu, kada je većina cveća procvetala i dala seme. Ako želite da kosite dva puta, uradite to prvi put u rano leto, a drugi put na jesen.

* Da biste podstakli rast određenih vrsta, kosite tek pošto one precvetaju i formiraju svoje seme. 

(KutakNet)

 

 

Share this article