Da li smo svesni količine aditiva u hrani i piću?

Najbolja zaštita potrošača je njihova dobra informisanost. Ipak, često nismo svesni količine aditiva u hrani koju kupujemo.

Stručnjaci kažu da se potencijalna opasnost po zdravlje ljudi ne krije u samim aditivima već u tome što se oni koriste u mnogo većim količinama od dozvoljenih.

Prehrambena industrija se danas teško može zamisliti bez upotrebe aditiva. Dodaju se u toku proizvodnje, prerade, pakovanja, transporta ili čuvanja.

Stručnjaci navode da se upotreba aditiva ne prepušta slobodnoj volji proizvođača već da je ona strogo kontrolisana.

Da li su aditivi štetni po zdravlje i o čemu treba da vodimo računa?

"Obično kažem, da su svi sastojci u hrani toliko kontrolisani kao aditivi mi bismo znali tačno šta jedemo. Aditivi da bi dobili E broj moraju da prođu i toksikološku i tehnološku kontrolu i to sve tri zdravstvene organizacje. Kada se utvrdi koja je to količina koja može svakodnevno da se jede ona se još u hrani umanji za 100 tako da mi imamo količinu svakog aditiva tj. adi vrednost i tada on dobija E broj", objašnjava nutricionistkinja Danica Zarić.

Potrošač ima pravo da zna kakvu hranu kupuje i šta konzumira. Najveća odgovornost je na proizvođačima, ali potrošači moraju da paze kada biraju proizvode koje konzumiraju.

Da li i o čemu najčešće vodimo računa?

"Gledam i kvalitet i cenu, ali nemam neku naviku da uvek gledam na to, nekad uzmem po mom, vizuelnom onako. Probao sam da čitam delaracije, ali su sitna slova."

"Nije uopšte vidljiva moram da nosim dobru dioptriju da bih je uopšte videla. To vam je kao kod ugovora za kredit kad podižete pa vam tutnu ono što ne vidite, a ustvari to je najbitnije".

"Sve gledam i cenu i sastav i rok i poreklo iz koje je zemlje. Ne vidim dobro deklaraciju, ali imam naočare i kupila sam i lupu da pogledam".

Ono što stoji na deklaraciji trebalo bi da stoji i u pakovanju. Inspekcije ministarstava zdravlja i poljoprivrede dužne su da svojim čestim analizama kontrolišu proizvođače, koji su najodgovorniji za ono šta jedemo.

"Na osnovu analiza koje mi sada upravo imamo koje govore o petogodišnjem radu svih laboratorija koje se bave bezbednosču hrane možemo slobodno činjenično reči da imamo hranu biljnog porekla bezbednu i pod kontrolom. Generalno, naše analize i analize koje ukazuju laboratorije na pitanje ispitivanja tih namirnica govore da su uglavnom ispoštovane one norme koje su na deklaraciji u odnosu na proizvod koji se nalazi u njemu", tvrdi načelnik poljoprivredne inspekcije Nenad Vujović.

Da biste rizik sveli na minimum savjet stručnjaka je da obavezno obratite pažnju na deklaraciju ili da kupujete provjerene proizvode sa kojim imate dobra iskustva.

KutakNet

 

Share this article