Dobre i loše strane kafe

Jutarnja kafa je za mnoge užitak koji ne bi mogli da uporede ni sa jednim drugim zadovoljstvom. I lekari preporučuju umereno konzumiranje čarobnog crnog napitka, ali sa druge strane i upozoravaju na negativne posledice koje preterana dnevna doza kofeina ima po naš organizam.

U svakom slučaju, svi se slažu da je kafa moćan antioksidant. 

Jedna šoljica dnevno

Dobro: Šoljica kafe na dan reguliše visinu krvnog pritiska i pozitivno utiče na krvne sudove. Kafa je odličan antioksidant koji podstiče moždane aktivnosti.

Loše: Šoljica kafe je dovoljna da vam poremeti san i da ostanete budni tokom noći jer je potrebno čak osam sati da kofein potpuno nestane iz organizma. Izbegavajte popodnevnu kafu i uživajte u jutarnjem ritualu.

Dve šoljice dnevno

Dobro: Ova količina je odlična prevencija protiv Alchajmerove bolesti jer ta doza kofeina povećava količinu proteina u mozgu. Ukoliko vas čeka naporna fizička aktivnost, pola sata ranije popijte dve šoljice kafe koje će vam dati dodatnu energiju.

Loše: Nikako se ne preporučuje trudnicama jer prevelika doza kofeina utiče na proizvodnju hormona kortizola i adrenalina, što može uzrokovati spontani pobačaj.

Tri šoljice dnevno

Dobro: Ova količina se preporučuje ženama jer sprečava nastajanje tumora na jajniku. Tri šolje dnevno mogu da piju i muškarci jer ova količina kofeina sprečava pojavu kamena u žuči.

Loše: Ova doza kafe na dnevnoj bazi, zbog velike količine kofeina povećava rizik od srčanog udara.

Četiri šoljice dnevno

Dobro: U ovoj dozi je sadržano oko 400 miligrama kofeina koji je snažan antioksidant koji „čisti“ organizam i pomaže u borbi protiv različitih oblika tumora, raka prostate i dijabetesa tipa 2.

Loše: Dnevno konzumiranje kafe u velikim količinama dovodi do reumatskog artritisa i da izazove nervozu i napetost.

Pet šoljica dnevno

Dobro: Istraživanja su pokazala da svakodnevno ispijanje pet šoljica kafe u značajnoj meri sprečava obolevanje jetre.

Loše: Pojačava faktor rizika za pojavu osteoporoze, jer kofein apsorbuje kalcijum koji je vrlo važan za kosti.

Šest šoljica dnevno

Dobro: Ispijanje šest šoljica može da smanji opasnost od raka kože za čak 30 odsto, jer kafa kao antioksidant štiti i obnavlja ćelije kože.

Loše: Dovodi do dehidracije organizma jer je kafa vrlo snažan diuretik. Isto tako, može da pojača stres i uzrokuje visok krvni pritisak.

KutakNet

 

Share this article