Dodajte ovu namirnicu u vodu i cveće će duže trajati

Neko vas je obradovao prelepim buketom i želite da vaše cveće što duže traje. Evo nekoliko korisnih saveta:

Ruže, karanfili i hrizanteme vole dosta vode u vazi. Ruže, kao i većina rezanog cveća, ne vole zatvorene prostorije sa parnim ili drugim vidovima grejanja. Zato ih treba, bar preko noći, izneti na hladnije mesto kako ne bi brzo uvenule. Osim toga, svakog dana im treba menjati vodu i redovno bi trebalo skraćivati stabljike i to onaj deo koji pocrni.

Za lale i gerbere dovoljno je vodom napuniti trećinu vaze. Gerberima se voda menja svakog dana. Lalama u vazi ne treba menjati vodu, već samo dolivati pomalo sveže, uz malo šećera. Takođe, lale su jedan od retkih cvetova koji, iako rezan, raste u vazi. Zbog toga bi trebalo skraćivati stabljike da se ne bi prelomile.
Mimoze duže traju u mlakoj vodi, a cvetove treba svakog dana prskati. Cvetove orhideje, kamelije i ciklame ne treba orošavati da ne bi došlo do pojave ružnih mrlja i truljenja. Cveće koje ima šuplju stabljiku, kao amarilis, treba podsecati svakog drugog dana.
 
Da cveće ostane sveže:
- Otkinete lišće sa drške. Bez listova, cvet će kasnije uvenuti.
- Stavite cveće u mlaku i odstajalu vodu, nikako u hladnu.
- Vodu malo posolite.
- Kašičica šećera u vodi učiniće čudo.
- Mnogi buketi ostaju dugo lepi, jer u cvećarama koriste tečno đubrivo. To možete i vi. Samo malo sipajte u vodu, možete pomešati i sa zdrobljenim aspirinom, i voda neće biti mutna.
- Stabljike zasecite koso, potopite ih na tren u vrelu vodu pa tek tada stavite u vazu.
- Lale će duže ostati sveže u vazi ako sipate kašiku štirka.
- Buketi cveća ne vole kada su izloženi jakom suncu, vrućini ili promaji.
- Na dno vaze sa ružama i drugim rezanim cvećem stavite komadić bakarne žice.
- Ne stavljajte cveće blizu voća ili povrća.
 
Ako ste na poklon dobili zumbul u saksiji, kada precveta, obavezno ga posadite u baštu, jer ako ostane u posudi, sledeće godine neće cvetati. Da bi ovaj mirisni vesnik proleća duže trajao, trebalo bi ga držati na hladnom mestu (terasi, npr.), bar preko noći.
Za uspomenu i dugo sećanje možete i ispresovati cveće koje ste dobili. Suve pupoljke pomešajte sa karanfilićem i esencijalnim uljem, i napravite sopstveni potpuri.

(KutakNet)

 

Share this article