Dvorište kao iz bajke

U Lajkovcu se nalazi i zvanično idealna porodična bašta u Srbiji. Porodica Milijanović na oko 16 ari stvorila pravi mali raj.

Dvorište lajkovačke porodice Milijanović kao da je izonilo iz kakve bajke! Prepuno zelenila i na stotinu raznobojnih ruža i cvetova, njihovo okruženje koje prilježno i sa mnogo ljubavi uređuju već deceniju - tokom jednog nagradnog konkursa, u izuzetno oštroj konkurenciji - proglašeno je za idealnu porodičnu baštu u Srbiji!

 

O okućnici koja se prostire na oko 16 ari brinu se domaćin Tomislav, njegova supruga Mirjana, te sinovi Miloš i Mirko - profesori informatike u lajkovačkoj osnovnoj, odnosno srednjoj školi - ali i snaha Bojana. Uz obilje zelenila, zajednički su osmislili i fontanu, uz letnjikovac u središtu dvorišta...

- Roditelji su pre desetak godina počeli da uređuju ovaj prostor, a prve biljke su dobili od prijatelja - kaže Mirko Milijanović. - Sav novac od nagrade za osvojeno drugo mesto u izboru najlepšeg dvorišta, koju nam je 2007. dodelila opština Lajkovac, uložili smo u nabavku ruža, zimzelenog drveća i drugih biljaka.

Milijanovići, tako, u dvorištu uspešno gaje limun - koji redovno daje plodove - a ove godine su zasadili i bananu, pa očekuju da se i ona primi i, u dogledno vreme, da rod...

- Dvorište svakodnevno uređujemo, najčešće brat i ja - kaže Mirko.

 

- I, nije teško. Uz veliku ljubav, biljke uspevaju, ali je potrebno i mnogo strpljenja, umešnosti i vremena, dok ne iskažu punu lepotu. To naročito važi za ruže, koje u vreme cvetanja živopisnim, jarkim bojama dodatno ukrase dvorište...

Miloš i Mirko ističu da za uređenje i održavanje ovakve lepote, ipak, nije potrebno mnogo novca. Ali volja i trud su - neophodni.

 * Mihailo, Miloš, Bojana i Mirko

- Mnogi su, videvši lepotu našeg dvorišta, počeli da uređuju svoje okućnice - kažu braća Milijanović.

 

- Sa njima smo u stalnom kontaktu, delimo savete, ali i biljke. Posredstvom interneta kontaktiramo i sa ljubiteljima vrtova iz inostranstva... Jednostavno, smatramo da bi i Srbija bila lepša kada bi nam dvorišta bila uređena!

ĐACI

- Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, naše dvorište su, u okviru nastave biologije, posetili i učenici OŠ "Mile Dubljević" iz Lajkovca, koji su bili oduševljeni obiljem zelenila, a posebno ruža - veli Mirko Milijanović.

 (Izvor: Novosti)

Share this article