Evo zašto bi trebalo da držite sapun u svakoj sobi u svojoj kući

Vreme nas je dovelo do toga da zamenimo obične sapune sa nekom od tečnih varijanti ili ekstra mirisnih komada, ali sapun će (bez obzira u kakvom je obliku) zauvek imati svoje vrline. Iako je jedino mesto gde ih redovno viđate kupatilo, sapuni imaju brojne primene koje se uopšte ne tiču higijene.

Koja je uopšte svrha sapuna? Sapun je dovoljno prilagodljiv da prevazilazi svoju osnovnu funkciju, odnosno pranje. Možete ga koristiti i u zatvorenom prostoru i na otvorenom. Ukoliko i dalje držite sapun samo u kupatilu, trebalo bi da znate da je odlična ideja da držite sapun u svakoj prostoriji u kući. Ako se pitate zašto, pročitajte u nastavku.

 

1. Ujedi insekata

Ukoliko vas muče ujedi insekata, pokvasite sapun i natrljajte ga na mesto gde su vam ujedi.

 *Foto: Pixabay.com

2. Protiv škripanja stvari

Za škripanje vrata, fioka ili podova, utrljajte suvi sapun u određeno mesto koje škripi (na šarke ili šine) i slušajte tišinu.

3. Prevencija magle

Mrzite li kada vam se naočare zamagle? Očistite ih sa malo suvog sapuna i obrišite čistom tkaninom. Možete koristiti isti metod kako biste sprečili zamagljivanje ogledala u kupatilu.

 

4. Za odglavljivanje zaglavljenih stvari

Rajsfešluse i prozore koji su se zaglavili možete "podmazati" sapunom kako bi se lako odglavili, samo ih istrljajte suvim sapunom.

5. Uklanjanje neprijatnih mirisa

Umesto da koristite mirišljave sveće, osvežite svoj orman, fioke ili prtljag ostavljanjem sapuna tamo gde želite da vam stvari mirišu.

 *Foto: Pixabay.com

6. Uklanjanje fleka

Ako imate žute tragove na kragni ili neku tačku na odeći, namažite sapun preko njih i držite sve do pranja veša.

7. Baštovanstvo

Uklonite insekte, miševe i druge štetočine iz bašte komadima sapuna. Ako ne znate kako da odbranite baštu od ovih zveri, isecite sapun na pola i stavite svaku polovinu na metalnu ili drvenu šipku, pa ih tako poređajte okolo bašte. Komade sapuna možete i da okačite.

 

8. Tesne cipele

Tvrda koža? Namažite sapun na delove gde vam cipela izazivaju trenje, kao što su gornji unutrašnji delovi i uglovi.

9. Podmazivanje metala

Pre nego što počnete da zakucavate eksere, namažite ih sapunom da biste ih podmazali. Isto možete učiniti i za ostale alate, igle za šivenje i slično.

 *Foto: Pixabay.com

10. Grčevi u nogama

Može da zvuči kao "bapska priča", ali stavite suv sapun među posteljinu da biste sprečili pojavu grčeva u nogama tokom noći. Ljudi koji su probali se kunu da deluje.

11. Koristite ga za obeležavanje

Ako treba da označite linije za sečenje tokom šivenja, koristite sapun umesto krede ili markera.

(Izvor: telegraf.rs / tiphero.com)

Share this article